De får som fortjent…

PÅ SLOTTET: Mottakerne av Kongens Fortjenstmedalje blir invitert til Slottet for å møte Kongen og å takke for medaljen. Dronningen står som oftest ved hans side,i Store festsal.. Og etterpå er det bevertning ved runde bord i Store spisesal, der alle får snakke med de kongelige etter tur. (Foto: Scanpix) .

Siden flere av dere der ute har kommet med spørsmål  rundt Kongens Forjenstmedalje , velger jeg  i dag å svare dere “i plenum” her på siden…

Tildelingen av Kongens Fortjenstmedalje er  en gammel tradisjon, innstiftet av kong Haakon i 1908  – og en stor heder til den som får den. Medaljen gis for “særlig fortjenstfull innsats og arbeid over lengre tid i samfunnslivet”.

 Søknad om tildeling stiles til HM Kongen , men sendes  via Fylkesmannen., som sender den videre til HM Kongens medaljeråd  med en eventuell anbefaling.

Medaljerådet er HM Kongens rådgivende organ i medaljesaker. Rådet beståri dag av fem ansatte ved hoffet – med hoffsjef Åge B. Grutle i spissen. Rådet hadde totalt  fem møter i løpet av 2012.

TILDELES LOKALT: En stolt og glad Toppen Bech mottar sin Fortjenstmedalje fra fylkesmann Anne Engers hånd. (Foto: Scanpix)

Utdelingen skjer lokalt.  Kong Harald og dronning Sonja har imidlertid innført en ny,  flott tradisjon med å invitere grupper av mottakere til Slottet, slik at de får møte dem – og mottakerne får takke skikkelig.  Og alle får anledning til å ta med seg en ledsager.

Det er naturligvis  er en stor opplevelse for mottakerne å få komme til Kongeboligen i Oslo på denne måten – og både de og deres ledsagere er gjerne i sin fineste stas. Ofte bunad. Og selvsagt med den nye  Fortjenstmedaljen på brystet.

 Først får de alle gjerne en liten omvisning i Slottets offisielle rom – før de ender opp i Store festsal , der Kongen selv tar imot dem.

Dronning Sonja står som oftest ved hans side. I det siste har imidlertid kronprins Haakon eller kronprinsesse Mette-Marit også bistått Kongen ved slike audienser – sikkert for å forberede dem på deres fremtidige oppgaver.

Etter hilsningsrunden blir det gjerne servert kaffe og  og kanapeer ved runde småbord  i Spisesalen – og da beveger de kongelige seg gjerne fra bord til bord – slik at de får snakket med alle. Og de kongelige har alltid forberedt seg godt – og ” lest seg opp” på alle mottakerne…

Jeg vet at både kongeparet og kronprinsparet setter stor pris på å møte mottakerne av Fortjenstmedaljen på denne måten.

Og når de reiser rundt i Norge, sørger de også gjerne for at mottakerne blir invitert i middager og mottagelser, slik at de får møte dem igjen.

 

Og da bærer alltid mottakerne igjen stolt sin medalje på brystet…

23 tanker om “De får som fortjent…”

  1. syns dere skulle sende disse episodene på tv2 sumo selv om episodene ikke kommer på tv i denne perioden. litt av grunnen til tv2 sumo.

  2. Hei Lene! Home and Away fortsetter som vanlig når Tour de France er ferdig, altså 22. juli. Men det blir også sendt episoder når syklistene har hviledager 8. og 15. juli. Hilsen Tor-Erik

  3. Har følgt med på Cæsar siden det startet og det er jo ikke vanskelig å svare. Kenneth Dahl..

  4. Sidsel, Døde etterhvert!
    Martine Bratlie, kunne ikke få barn etterpå, måtte inn på en ny operasjon!
    Ragnar Lunde, Døde nesten

  5. jeg vet det men husker ikke hva hu heter, tenker det er hu som ikke kunne få barn etter på 🙂

  6. Er det snakk om en person? Det var jo tross alt flere som ble alvorlig skadet + døde.

Det er stengt for kommentarer.