Smykkearven etter Ragnhild

Screenshot_2

MED MAUDS DIAMANTDIADEM: Avdøde prinsesse Ragnhild bærer sin farmor dronning Mauds store diamantdiadem ved en gallamiddag på Slottet i anledning prinsesse Märtha Louises 18-årsdag i 1989. (ntb)

Jeg takker for alle hyggelige hilsener og positive tilbakemeldinger i uken som gikk… I mitt første innlegg sist uke oppfordret jeg dere alle til å ta kontakt med meg på mail – kjellarne.totland@tv2.no – og komme med både spørsmål og forslag til ting dere synes jeg bør ta opp her på siden. Spørsmålene har strømmet på – og de fleste av disse har jeg besvart individuelt.

Noen spørsmål går imidlertid igjen hos flere av dere – og ett av disse har jeg tenkt å ta opp her i dag. Flere av dere lurer nemlig på hva som skjer med prinsesse Ragnhilds mange smykker etter hennes bortgang sist høst. Og vil noen av dem tilfalle kong Harald og hans familie?

Avdøde prinsesse Ragnhild etterlot seg en stor og verdifull smykkesamling – ervervet som gaver og arv gjennom et langt liv . Allerede ved dåpen i 1930 fikk hun som Norges første prinsesse på mange hundre år mange verdifulle smykker i gave . Siden fulgte smykkegaver ved konfirmasjon og 21-årsdag , forlovelse og bryllup – og senere hyppige smykkegaver fra ektemannen, skipsreder Erling Lorentzen , blant annet da de tre barna ble født og ved store åremålsdager.

Brasil er kjent for sine rike mineralforekomster og sine store , utsøkte smykkestener – og Ragnhild kunne etterhvert smykke seg med både safirer og smaragder, turmaliner og akvamariner.
I tillegg arvet hun en god del mindre smykker etter sin farmor, dronning Maud , sin mor, kronprinsesse Märtha og ikke minst sin mormor, prinsesse Ingeborg av Sverige – brosjer, ringer og halskjeder, blant annet i naturperler.

Alt dette var prinsessens private smykker – og tilfaller nå naturlig nok prinsessens barn, svigerbarn og barnebarn i Brasil som kjære minner… 

Det gjør imidlertid ikke prinsesse Ragnhilds aller mest verdifulle smykke – et praktfullt diamantdiadem etter dronning Maud, som prinsessen bar ved store kongelige anledninger her hjemme i flere tiår. Det store diademet var en bryllupsgave til prinsesse Maud av Wales, da hun i 1896 giftet seg med sin fetter , prins Carl av Danmark – og hun hadde det med seg til Norge , da hun i 1905 kom hit fra Danmark som landets nye dronning.

QN MAUD - WEDDING - GIFTS_zpsptdcoa8u

MAUDS BRYLLUPSGAVER: En samtidig teggning av noen av bryllupsgavene til prinsesse Maud av Wales ved bryllupet med prins Carl av Danmark. Vi kjenner igjen perlediademet og praktbrosjen dronning Sonja ofte bærer. Til høyre for perlediademet ser vi det store diamantdiademet prinsesse Ragnhild disponerte til sin bortgang. De store opprettstående diamantene kunne i sin tid byttes ut med turkiser. (PA)

Diademet var et av Mauds favorittsmykker – og hun er avbildet med det på flere berømte portretter, blant annet sammen med sin lille sønn, prins Olav. Maud hadde også alltid diademet med seg til Storbritannia, når hun besøkte sitt fødeland flere ganger om året. Det hadde hun også i 1938, da hun brått og uventet døde etter en operasjon i London – 68 år gammel.

Dronning Mauds største og mest verdifulle smykker ble etter hennes bortgang liggende i et hvelv på Windsor slott til lenge etter krigen, da de omsider ble hentet hjem til Norge.
Kong Haralds mor, kronprinsesse Märtha, tok derfor aldri i bruk noen av sin svigermors mange diademer.

Først på begynnelsen av 1970-tallet bestemte kong Olav at juvelene etter hans mor skulle fordeles og  tas i bruk av hans svigerdatter og hans to døtre .  Daværende kronprinsesse Sonja fikk tre diademer etter Maud ; prinsessene Ragnhild og Astrid ett hver.

Det ble imidlertid  presisert at de verdifulle  juvelene kun var til de to prinsessenes disposisjon og råderett livet ut – og at de skulle gå tilbake til kongefamiliens hovedgren ved deres bortgang.
Disse betingelsene skal ha blitt ytterligere presisert i forbindelse med arveoppgjøret etter kong Olavs bortgang i 1991.

Dette betyr at dronning Mauds store, glitrende hodesmykke  mest sannsynlig allerede er tilbake  i hvelvet på Slottet i Oslo….

Får vi kanskje snart se det imponerende diamantdiademet på dronning Sonja eller kronprinsesse Mette-Marit?

Eller dukker det  kanskje ikke opp igjen, før arveprinsesse Ingrid Alexandra en gang kan ta det i bruk… ?

bilde

58 tanker om “Smykkearven etter Ragnhild”

 1. jo skjønner den, de store byene vil jo ikke slite så mye…men de mindre byene som ikke har store lag..lite tilskuere…45000 plasser på en stadion så kommer det 500 på kamp….det er heller ikke mange tilskuere daglig på kamper i brasil…og for å dra til vm må man ha en bra fyllt lommebok…hoteller setter jo opp prisene ved karneval og andre helligdager, hvordan blir da prisene under vm? eks : leide leilighet i brasil i 2009 i en mnd, betalte 1200 real ca 3000 kr da….leide samme leilighet i år i 2 uker og prisen var 2600 real….under fotball vm blir prisen sikkert 5000 real….og det for en middels leilighet. tenk da hotell prisene…..

 2. Hovedinntekten tenkt ved å ha et mesterskap er inntektene som kommer der og da. Er en grunn til at nasjoner kjemper om å få mesterskapene, bl.a. fordi det er lønnsomt! Nå var det ikke så mange nordmenn i Sør-Afrika som i Tyskland, men jeg tror det vil reise ned over tre ganger så mye nordmann til Brasil i forhold til hvor mange som reiste til SA, og det mtp at Norge ikke kommer til VM.

 3. Det var vel en maktkamp mellom byene. Alle ville ha VM arenaer, Status og forhåpentligvis reklame for byen og seinere turisme.

 4. Er helt enig det er jo også lag som fyller stadionene. og som er interessante og se på.

 5. flamengo sin maracana er under utbygging, santos ville vært ett bedre valg enn manaus, brasilia er politikk by så politikkerne ville nok ha noen kamper på ” hjemmebane ” men å ha vm kamper i byer som manaus er helt på jordet..denne stadioen kommer til å råtne vekk…fifa bør stille noen lettere krav til arenaer under vm, hvorfor må de være nytt? tviler på at økonomien i sør afrika blomstret etter vm i 2010, den gjør nok ikke det etter 2014 i brasil heller…

 6. Brasil er noe møkk! forsvarerne der er helt elendige skjønner godt at dem ikke vil se noe slikt!

 7. Oscar eller Jadson. Har ikke sett så mye til Jadson, men når Coutinho har imponert såpass mye i Liverpool kan jeg ikke tenke meg at Jadson som spiller i den brasilianske ligaen er noe bedre.

 8. Ramires trengs hvis de skal vinne midtbanekrigen! Europeiske spillere er blitt for tekniske til at brassene vinner på teknikken alene!

 9. Herlig! Generasjonsskifte i Brasil! Greit nok at Ronaldinho og Kaka har gledet mangt et fotballhjerte før, men med FM brillene på er det mange spennende spillere som kommer opp gjennom systemet i hjemlig liga! Bra at de får sjansen i prøve VM!

 10. hernanes er hverken ung(27år), rask el markeringssterk da han er en xavi type playmaker…men langt fra xavi kaliber..kommer nok til å sitte mye på benken

 11. skjønner scolari greit da hverken ronaldinho(33år) el kaka(31år) er på det nivået man bør være i vm, neste år er de 34 og 32…kaka har vel ikke spilt fotball siden han dro fra milan og ronaldinho leker fotball i brasiliansk liga..i lucas har brasil en ny ronaldinho med sin ekstreme fart og dribleferdigheter og han spiller fast på psg, i oscar har de en ny kaka som spiller fast på chelsea…ronaldinho og kaka har vel heller ikke spilt mye på landslaget de siste 2 årene, så hvorfor skal de få sjansen i vm ?

 12. At Hernanes nevnes i samme åndedrag som ordene ‘ung, rask og markeringsterk’ blir intet annet enn dumt.

 13. Faktisk blant de mer udugelige kommentarene undertegnede har lest. Jo visst er Ronaldinho og Kaka dyktige fotballspillere som ihvertfall ville vært uvrakelige i Norge og Norden forøvrig (med tre topp 30 land på Fifa-rankingen), men begge har levert svakt de siste årene. Ronaldinho kan så smått forsvare en plass i troppen med sine prestasjoner i Brasil, mens Kaka knapt har spilt fotball de siste to årene og de gangene han har spilt har det blitt levert labert i brasiliansk standard. Verre med denne kommentaren er det at den ene spilleren som ble utelatt og har levert på et høyt nivå i to år sammenhengende, Ramires, blir nevnt kun i kommentarens første setning. Greit Halvorsen, mulig, du har sett mye fotball i Sør-Amerika, men det har tydeligvis skadet din evne til å se objektivt. Enkeltindivider alene har ikke vunnet VM siden 1998, og vil ikke gjøre det på en stund. Greit at du moderer deg på slutten, men det skinner igjennom at du helst vil ha de gamle traverne med. Er det riktig?

 14. Ronaldinho MÅ komme seg inn på landslaget til VM. En grunn alene til å følge med,

 15. Tror vi får se dem på Dronningen og som du sier MM selv er det vår egen Dronning som virkelig kan smykkekunsten hun kan ta på seg hva som helst og hun bærer det med en unik sjarm. MM Kan og ta på seg smykker og da skinner hun som en stjerne,

 16. Morsom blogg! Du er jo som vanlig helt KONGE Kjell 🙂 Bra at 1 av 2 leverer. 50 prosent uttelling er jo ikke verst! 🙂

 17. trur heller han hadde e dårlig dag og va kanskje litt vel makrell i magen, presentasjons angst

 18. Hei Iselin!
  Genseren er fra Helmut Lang, og jeg kjøpte den da jeg var i New York nylig. Men du kan finne den på nett, og kanskje i noen norske butikker også? Jeg bruker den til alt fra jeans til skinnskjørt, og for meg er den et helt perfekt til høststylingen. Lykke til!

  Klem, Marianne

 19. den ser jeg ikke helt…. Liverpool var jo mest stabile under Benitez+ at han ikke hadde backing fra eierne og måtte selge gode spillere den siste sesongen hadde han fått backing fra eierne hadde kanskje situasjonen vært annerledes!

 20. Trist å se Rodgers prøve å omgjøre Gerrard. Snakk om å gå fra himmel (god gammel engelsk spillestil) til helvete (tiki-taka, eller publikumsfiendtdlig fotball som man gjerne kaller det, sovevenllig er også mye brukt). Få inn regler på antall pasninger innen eget lag sier nå jeg, tragisk å se Barcelona osv sentre ball i 5 minuttsperioder. Fotball som publikumssport står i fare om dette får forplante seg i fotballverdenen.

 21. Flott innlegg av Sivertsen og må si at jeg er enig. Gerrard har ikke vært den vi har kjent han for de siste 10 årene. Men tror dette rett og slett bare er snakk om form, han virker rusten i banespillet – med pasninger og spill der han vanligvis er solid sitter det bare ikke. Mange ser på alderen, 32 år, og tenker at han er på vei nedover. Men ser vi under EM, og hvordan han presterte der. Da var han den gode gamle, i en litt annerledes rolle riktignok, men han strødde rundt seg og assisterte nesten det som var av mål for England. 

  Det ble mye skader på starten av fjordåret og når han var ferdig med det kom PL-kjøret og EM fort etter hverandre. Tror det kan ha spilt formen hans i starten av årets sesong ett lite puss. 

  Rodgers kommer ikke til å vurdere å droppe Gerrard ut av laget en gang. Og i England virker det ikke som ett tema heller. Men har som sagt også vært litt småredd for han. Er veldig mye nytt som skjer i Liverpool og den 3eren på midten er og bør være Gerrard, Allen og Sahin, selv om 2 av de virket i dårlig form mot Arsenal. Snart er Stevie G i form igjen og det kan vi Poolfans bare glede oss til.

  YNWA

 22. Liverpool hadde flere pasninger og større ballbesittelse mot City… At det vil ta tid å innføre denne spillestilen er alle som holder med Liverpool inneforstått med, men jeg er sikker på at det ikke vil ta mer en 4-5 år før vi kjemper om gullet igjen 🙂

 23. Hadde jeg skulle lekt Football Manager med troppen Liverpool har for øyeblikket, hadde jeg satset på en 4-4-1-1 formasjon slik som dette:

                    Reina
   Johnson Skrtel Agger Enrique
  Henderson Sahin Allen Downing (Sterling)
                 Gerrard
                 Suarez (Borini)

  Dette bed at Gerrard ikke er en ordentlig midtbanespiller er faktisk veldig sant, til og med i FIFA Ultimate Team spiller han utrolig mye bedre som en veldig fremskutt midtbanespill eller hengende spill enn han gjør som en klassisk box-to-box spiller à la Lampard.

 24. ey ikke snakk dritt om Benitez da! vår beste manager i dette århundret, han var kanskje dårlig på slutten, men han tok oss stort sett til Cl-spill hver sesong+ at han hadde en mye enklere spillestill enn Rodgers den kyniske Benitez-formasjonen 4-2-3-1 

 25. Liker ikke å si det, men er helt enig i omtrent hele teksten din. Hadde nok vært klokt å droppe Gerrard fra midten, å sende han opp så han kan score mål, med Sterling og Suarez på hver sin kant. Gerrard, i motsetning til Suarez, er en utrolig sikker avslutter, så med kreative genier som Sterling og Suarez på hver sin kant, må det jo bare komme sjanser som Gerrard kan banke i mål. Spesielt Shelvey, men også Hendo har sett bra ut så langt i år, så til tross for at Lucas er borte, kan vi nok klare oss uten Gerrard på midten. God artikkel! YNWA

 26. Har ofte liten tro på å innføre noe helt nytt. Du ser de sterkeste lagene ofte holder på med det de kan og spillerne kan det de driver med. Men Liverpool er en klubb som det må bli endringer med, og det kjapt. Skal Liverpool ha mest ballbesittelse og mer pasninger når de møter City, United eller Chelsea ? Hvordan skal de klare det. Spillerne er enkelt og greit ikke gode nok og jeg tror en spis trengs med en gang.   . Men så har jo Liverpool mange nye spillere som nå må ta ansvar og de som er i klubben må ta et steg opp (Suarez må score mer, Downing må prestere som han Gjorde i Villa). Tror Liverpool kan slite helt fryktelig eller så lykkes denne planen og de ender på 8-9 plass, så 10 år senere har de en god stall og kan konkurrere om gull. Men jeg har tro på at det går rett ned i dass. Lykke til 🙂 

 27. Jeg tror han kan gjøre det bra på vingen, men er nervøs for farten hans. Han er jo ikke akkurat super rask lenger, Desverre 🙁

 28. Nevner han ikke at Gerrard må ut av midtbanen? Fri rolle som venstre/høyrekant?? Typ rollen han hadde i to sesonger som er nevnt i artikkelen her?? Jeg bare spør 😉 

 29. Forrige runde når Liverpool spilte uavgjort mot Manchester City, var jo Liverpool friskmeldt og klare kandidater til å være med på å kjempe om en topp 4-plassering i årets sesong, i og med at de hadde fortjent seier mot de regjerende mesterne.
  Men så kommer Arsenal på besøk, spiller glimrende og vinner fortjent, og da er det plutselig blitt krise igjen på Anfield? Det er dårlig gjort ovenfor Arsenal som leverer en solid kamp, og fortjener en del mer kred enn de har fått for den kampen. Kanskje spilte Arsenal såpass bra at ethvert lag i Premier League ville hatt problemer med å vinne mot Londonlaget.
  Men i stedet gjennomanalyserer folk hva som er galt med Liverpool….”Det er Steven Gerrard sin feil”, “Det er John Henry sin feil”, “Det er Brendan Rodgers sin feil”, “Med Andy Carrol i stallen hadde Liverpool knust Arsenal”!
  Det er mye som har vært galt med Liverpool de siste sesongene. Jeg tror det kan spores tilbake til da Gerrard Houllier fikk sparken.Hadde han fått sitte ved roret litt lenger så tror jeg at Liverpool hadde hatt flere titler innabords. I stedet ble Rafael Benitez ansatt, og høstet fruktene av Houllier sitt arbeid ved å vinne Champions League. Ja, og det var det han gjorde: Høstet fruktene etter Houllier sitt arbeid!
  Jeg husker tilbake til tiden da Benitez herja på overgangsmarkedet! Det var helt absurd! Hva var det han røykte? 
  Jeg tror at  Liverpool fortsatt høster fruktene av det Benitez gjorde med klubben, og så gjorde ikke de begredelige overgangene foran forrige sesong klubben stort bedre.
  Men jeg tror at Brendan Rodgers kan bli veldig bra for Liverpool, bare han får tiden han trenger til å luke ut gammelt ugress og så nye frø. Dersom Liverpool har lyst til å høste frukt, må de først så. For man høster som man sår, det gjelder også i fotballen. La Brendan Rodgers så, og så må man vente en sommer, kanskje to, før man høster frukten.

 30. Hvordan løse et problem som Steven Gerrard? Jeg syntes ikke du svarer på spørsmålet ditt. Du konkluderer og forklarer, det er vel og bra, men svaret kommer ikke. Er det oss, uvitende og trangsynte, som skal komme med svaret? I så måte vil jeg understreke det du allerede har sagt: Steven Gerrard tør å slå de kreative ballene fremover. Hovedproblemet til legenden ligger ikke i dårlige avgjørelser eller mangel på ferdigheter i mine øyne. Problemet er at han ikke har noen forran seg som åpner opp rom og løper på stikkpassningene som Torres gjorde. Vi har en Luis Suarez som beveger seg mye, men hver enste passning man spiller til han ender i en dårlig touch og går utover sidelinja. Vi trenger en bakromsspiss som kan lukte når stikkerne fra Gerrard kommer. Hadde vi hatt det hadde Gerrard stått bokført med 5 assist sålangt denne sesongen. Så, i mine øyne er ikke Gerrard noe problem i så måte. Hvert eneste lag i verden hadde hatt bruk for hans tjenester og ferdigheter, og når de andre spillerne ser rundt seg og ser Gerrard forbedrer de spillet sitt enormt for å bevise. I mine øyne er Gerrard en sentral del av Liverpools spill og kommende suksess!

 31. trebble? hva f*** snakker du om? avb vant ikke en dritt hos chelsea! og hvis du lurer på hvorfor så var det fordi han fikk null respekt fra drogba, terry, lampard og de andre spillerne som var 30+ år og fikk nesten ikke tid

 32. Svært godt skrevet. Kunne ikke vært mer enig. Med noen nye spillere inn (en spiss, en ballfordeler og en box-to-box), kanskje også en keeper, snakker vi tittelutfordrere. Ideelt sett skulle det vært Damiao, Moutinho, M´Vila og Lloris, men dette virker mindre og mindre sannsynlig. Skulle vi få inn Isco, M´vila og Remy skal jeg si meg godt fornøyd inntil videre.

 33.  Haha ok.
  Chelsea var jo det værste gampelaget ifjor, som avanserte de siste 4 rundene i CL ved å parkere spillerbussen foran målet sitt og spille destruktiv fotball.
  Ballbesittende my ass.

 34. Du er passe dum hvis du kaller det dyremishandling.. Dulte borti med beinet for å avlede/distrahere er ikke det samme som å sparke.. Han sier det til og med i den (propaganda)videoen (laget av misunnelige hundetrenere, det er jeg sikker på, de som oftest kritiserer han også.. Ikke fordi han har feil, men fordi han har suksess..), at det ikke er å sparke, men “firmly thouch”. Hvis dama di dulter deg i skuldra fordi du ser på andre jenter, slår ho deg da? Nei, og det blir like dumt som å si at han sparker hundene..

 35. Et svært godt sammendrag av hva det hele dreier seg om 🙂

  Det som kan tillegges er at disse hundene veldig ofte ender opp som tikkende bomber eller etter kort tid havner tilbake i samme adferden som den hadde før den ble sparket og kvalt av CM

 36. kjenner deg fra da vi gikk på skole sammen vanessa. NOOT!! kunne hjulpet tv2 med det, men hehe 😀

 37. Haha xP Du har skrivefeil i overskriften din ! det er ikke *Mario Mørk: What a joke*.. Det er *Vanessa nyman: What a joke * 🙂 

Det er stengt for kommentarer.