Unge briter vil bli i EU

Det massivt flertall blant unge for fortsatt EU-medlemskap, mens de eldre  Storbritiannia stemte landet ut av unionen.

Med 51,9 prosent vant motstanderne av britisk medlemskap folkeavstemningen. Marginen til ja-siden er på 1,2 millioner velgere- Statsminister David Cameron går av og etterfølgeren som de konservatives leder og statsminister heter kanskje Boris Johnson.

Før min makker og tallknuser Terje Sørensen og jeg avsluttet en lang valgnattsending på tv2.no slo vi fast at engelske velgere sa nei, waliserne et knapt nei, skottene g nord-irene ja.  Selv om det ble et klart ja-flertall i London , var det for få som stemte for EU i klassiske strongholds for Labour. Signalene kom allerede tidlig i opptellingen med Newcastle og Sunderland. Her ser du regionfordelingen:

UK-region

Målingene som kom på selve valgdagen viste flertall for å bli. YouGov med 52 mot 48 og Ipsos Mori med 54 mot 46. Alle målingene tydet på at ja-siden hadde medvind. Best traff TNS UK som publiserte sin siste måling kvelden før avstemningen med 48.5% Remain og 51.5% Leave.

Det er mange analyser av hvorfor velgerne stemte som de gjorde. Jeg har valgt å kikke nærmere på tallene fra en av dem.

Lord Ashcroft gjennomførte på valgdagen en måling med over 12.000 spurte som viser hvordan britene stemte og hva de mener skjer nå. Målingen viser at det var like stor motstand blant menn og kvinner, men 73 prosent av de spurte mellom 18 og 24 år stemte ja, bare 27 prosent nei. Målingen viser at velgerne under 44 år sa klart ja til fortsatt medlemskap, mens de over 45 år stemte landet ut av EU.

uk-alder

Ikke uventet var det nei-flertall blant velgerne til UKIP (96 prosent) og de konservative (58 prosent), mens det var ja flertall blant LibDem (70 prosent), De Grønne (73 prosent) og SNP (64 prosent). Blant Labours velgere ble det og ja-.flertall, men 63 prosent var lavere enn det måtte være om EU-tilhengerne skulle vunnet folkeavstemningen.

Tallene fra Lord Ashcroft poll viser at nei-generalen i de konservative, Londons tidligere borgermester Boris Johnson er favoritt til å overta som partileder etter David Cameron. Dermed kan han bli statsministeren som får jobben med å melde britene ut av EU.

Men en måling fra  TNS UK viser at  50 prosent av de spurte ønsker at den neste konservative lederen og statsministeren raskt skriver ut nyvalg, mens 22 prosent ikke ønsker det. 28 prosent har ingen mening

Hele målingen til Lord Ashcroft poll finner du her