Troen på Støre svekket

Selv om et flertall fortsatt tror at Jonas Gahr Støre blir statsminister etter neste stortingsvalg, haler Erna Solberg innpå.

Når velgerne blir spurt om hvem de ønsker som statsminister rimer svarene ofte svært godt med hvilket parti de sympatiserer med. Derfor spør TNS Gallup på oppdrag for TV 2  hvem de tror blir statsminister etter neste stortingsvalg. Dermed måler vi på «amerikansk vis» stemningsbølger som også viser om egne velgere har mest tro på gjenvalg for en statsminister eller utfordreren.

I april i fjor trodde hele 74,8 prosent av de spurte at Jonas Gahr Støre ville bli statsminister etter valget i 2017. Nå tror bare 57,3 prosent det samme. I april i fjor trodde 22,7 prosent på Erna Solberg, nå gjør 36,8 prosent det samme. Troen på at høyrelederen kan vinne makten for andre gang er nå like sterk blant Høyres velgere som troen på seier for Støre er i Arbeiderpartiets rekker.

Selve målingen er den svakeste for Arbeiderpartiet siden Støre ble valgt som leder i juni 2014. Selv om 33,5 prosent fortsatt er over valgresultatet, er det grunn til bekymring i Ap. Andelen lojale velgere fra forrige stortingsvalg har falt til 79 prosent, og Ap mister nå flere tidligere velgere til Frp enn de henter tilbake. Ap mister også oppslutning blant de eldre.

Høyre styrker seg til 24,2 og Frp holder stand fra desember med 15,7.  Regjeringspartiene gjør dermed sin beste måling siden mai 2014.  Det er særlig de eldre velgerne som sørger for fremgangen til de to regjeringspartiene. Høyre og Frp står dobbelt så sterkt blant velgere over 60 år som de gjør blant de yngste velgerne. Mens 67 prosent av Høyres velgere fra forrige stortingsvalg er lojale, er det hele 74 prosent av Frp-velgerne som ville gjentatt sitt partivalg.

Senterpartiet går mest tilbake med 1,2 til 5,3. Andelen lojale velgere går ned fra desember, og flere tidligere Sp-velgere ville i dag stemt Frp. KrF er stabile fra desember med 5,4, men noen flere tidligere velgere har satt seg på gjerdet. Venstre er også stabile med 5,2, men opplever økende lekkasje av tidligere velgere til Arbeiderpartiet.

SV er for tredje måned på rad under sperregrensen med 3,9 og Audun Lysbakken ville falt ut av Stortinget. Bjørnar Moxnes og Rødt ville kommet inn fra Oslo med 2,2, mens De Grønne med 3,5 prosent ville doblet gruppen til to.

Et valg i dag ville gitt klart flertall for de fire partiene som samarbeidet i 2013. Om Jonas Gahr Støre skulle tatt makten på et slikt grunnlag ville han trengt støtte fra både Senterpartiet, De Grønne, SV, Rødt og enten KrF eller Venstre.