Her er partienes formkurver

De store partiene er valgårets største tapere, mens flere småpartier har funnet formen.

Det er valgdag og ikke lenger lov til å ta opp ferske målinger for publisering før valglokalene stenger. Derfor har jeg sett på gjennomsnittet av årets nasjonale målinger og laget formkurver.

Arbeiderpartiet er valgårets største taper. Fra et snitt på kommunevalgmålingene i januar på 37,75 prosent, ender de på 30,77 i snitt på de tre målingene publisert lørdag før valget.

formkruve-ap

 

Høyre startet valgåret med et gjennomsnitt på 27,8 prosent, svært nær det sterke kommunevalget på 28,0. Snittet på målingene to dager før valget viser at Høyre har falt til 24,0.

Formkurve-h

Fremskrittspartiet startet valgåret med et snitt på 8,55. Selv om partiet har bikker rundt 10-streken i innspurten, er formkurven økende.  Frp ender med et snitt på 10,63 to dager før valget.

formkurve-frp

Kristelig Folkeparti startet valgåret med et snitt på de nasjonale kommunevalgmålingene på 4,30. To dager før valget ligger snittet på 5,97, litt over historiens dårligste kommunevalg på 5,6 .

formkurve-krf

Senterpartiet startet med et snitt på 5,40 i januar, men har nå passert 7-tallet med et snitt på 7,57. Det er godt over 6,7 som var resultatet ved kommunevalget i 2011.

formkurve-sp

Venstre ble vinneren på TV 2s siste måling før valget. Men snittet er 5,70, mot inngangen til året som viste 5,25. Venstres mål er å slå rekordvalget fra 2011 på 6,3 prosent.

formkurve-v

Fra 3,50 i snitt ved inngangen til året, hadde mange avskrevet SV som taperen i år. Men partiet har vokst gjennom valgkampen og avslutter med et snitt på 5,10 prosent.

formkurve-sv

De Grønne kom som en komet i valgkampen etter å ha startet året på 3,10. De siste målingene har imidlertid vist tilbakegang og partiet ender på 4,77 to dager før valget. Rødt har gått fra 1,25 til 2,80.

formkurve-mdgrodt

På mange måter viser sluttbildene av snittet av de nasjonale målingene i valgåret det jeg tidligere i valgkampen blogget om, nemlig at de to store partiene i realiteten er valgårets to tapere.

Fortsatt i tvil? Ta en av TV 2s lokale partitester