De Grønne bestemmer hvem som kan styre

Arbeiderpartiet kan få storbymakt – om De Grønne vil.

PÅ VIPPEN: Rasmus Hansson og De Grønne kan få viktige vippeposisjoner i flere storbyer. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

PÅ VIPPEN: Rasmus Hansson og De Grønne kan få viktige vippeposisjoner i flere storbyer og dermed avgjøre hvem som skal styre. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

De Grønne havner ikke bare på vippen, de er der med god margin både i Oslo og Bergen på TV 2s prognose to uker før valget. Prognosen er laget på grunnlag av det nasjonale kommunevalgbarometeret fra TNS Gallup.

Arbeiderpartiet havner på 33,7 prosent, det samme som de hadde tidligere i uken. Bakgrunnstallene viser at 70 prosent av velgerne som stemte Ap ved kommunevalget i 2011  vil gjøre det igjen.

Situasjonen er verre for Høyre som bare får 22,6 prosent, og dermed går tilbake for andre måling på rad. 67 prosent av partiets 2011-velgere er lojale, mens 17 prosent sitter på gjerdet.

Bakgrunnstallene viser at Ap er størst i alle landsdeler, med unntak av Oslo og Akershus, der er de to partiene jevnstore.

For Frp viser målingen 9,0 – det vil i så fall være det dårligste kommunevalget for Frp  på 20 år. Under halvparten av velgerne fra forrige kommunevalg sier de vil stemme på partiet igjen. Frp mister ange tidligere velgere til Ap, men er samtidig det partiet som har den høyeste andelen av sine 2011-velgere på gjerdet.

Heller ikke velgerne fra stortingsvalget i 2013 har partiet bedre tak på. Frp ser ut til å miste mange av sine tidligere velgere.

De Grønne har lenge gjort det bra blant unge, men de siste målingene tyder på at partiets sterkeste gruppe nå er velgere mellom 30 og 44 år. Partiet har større oppslutning blant kvinner enn menn.

Mens mye av fokuset er rettet mot hvem som tar makten i storbyene, kjemper KrF-leder Knut Arild Hareide mot målingene som kan tyde på et svært dårlig valg. To uker før valget får han sin andre måling fra TNS Gallup på rad som ligger under 2011-valget. Det var det dårligste kommunevalget for partiet. Det er liten trøst for Hareide å finne i bakgrunnstallene. KrF henter få nye velgere.