Kampen om sentrumsvelgerne

Mens KrF-leder Knut Arild Hareide flørter med Arbeiderpartiet rømmer velgerne. Samtidig kan Venstre gå mot rekordoppslutning. 

SLITER: KrF-leder Knut Arild Hareide får ny bunnotering på kommunevalgmålingen tre uekr før valget. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

SLITER: KrF-leder Knut Arild Hareide får ny bunnotering på kommunevalgmålingen tre uekr før valget. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

3,9 prosent er alt KrF oppnår på kommunevalgmålingen tre uker før valget. Det vil være tidenes dårligste valg med god margin for en partileder som satt ny bunnrekord med 5,6 for fire år siden.

Bakgrunnstallene viser at andelen KrF-velgere fra stortingsvalget for to år siden har gått noe ned sammenlignet med målingen for to uker siden. Antall tidligere KrF-velgere som går til et av de andre borgerlige partiene er økende. Det er tre ganger så mange tidligere KrF-velgere som har gått til borgerlig side som til de rødgrønne. Samtidig henter KrF svært få nye velgere.

Målingen er tatt opp etter at NRK startet sine valgsendinger, der Hareide av terningkasterne ble kåret til vinner av den første partilederdebatten. Velgerne ser ikke ut til å være enig.

Situasjonen er motsatt for for Venstre som vinner nytt terreng med en fremgang på 1,9 prosentpoeng.  6,4 prosent tre uker før valget er en drøm for Trine Skei Grande som med et slikt resultat ikke bare slår rekorden fra 2011 på 6,3, men som også kan  gjøre det beste valget siden partiet ble splittet på Røros.

Venstre henter nye velgere både fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti og står sterkere i Oslo og Akershus enn i resten av landet. Også blant unge går Venstre frem.

Fremgangen kommer samtidig som De Grønne stabiliserer seg på 4,5 (+ 0,1). Bakgrunnstallene viser at de to partiene for øyeblikket henter få velgere fra hverandre. I stedet ser de ut til å mobilisere litt ulike grupper til hver sin grønne retning.

Senterpartiet går ned 0,7 til 6,5 – et par promille under forrige kommunevalg. Partiet mister flest velgere fra stortingsvalget til AP og gjerdet, men også noen til Venstre.  Sp er dobbelt så store blant menn som kvinner og klart større blant velgere over 45 år enn de unge. Som vanlig skårer de best i “minst sentrale kommuner”.

Arbeiderpartiets fremgang på 1,5 til 33,7 må sees på som en justering av den kraftige tilbakegangen for to uker siden med 5,2 fra juli til 32,2. Høyre som gikk mest frem går ned 1,8 til 24,7, mens Frp øker med 1,1 til 11,0.

Bakgrunnstallene viser at 67 prosent av Ap-velgerne fra 2013 sier at de vil stemme på partiet ved kommunevalget.  For Høyre og Fremskrittspartiet er andelen 59 prosent.

Årets kommunevalg blir et spørsmål om hvem som har størst evne til å mobilisere velgere. med tre uker igjen går det mot valgthriller i flere av de store kommunene.