Kampen om storbyene

Tre og en halv uke før valget er det flere lokale målinger. 

Siden 15. januar 1997 har ulike borgerlige koalisjoner styrt Oslo. De fleste målingene har tydet på at det går mot skifte, men kan Oslo likevel ende med fire nye borgerlige år? Skal vi tro dagens Sentio-tall i Klassekampen er svaret ja.

Fra et drømmenivå faller Arbeiderpartiet hele seks prosentpoeng fra juni og ligger under forrige kommunevalg, Høyre øker 4,5 og ligger under forrige valgresultat. Dermed er det igjen borgerlig flertall i hovedstaden med 31 mot 28 mandater.

I januar laget vi i TV 2 årets første kommunevalgprognose – den viste 27 til venstresiden – 29 til høyresiden og tre til MDG i Oslo. Det lå altså an til å bli svært jevnt mellom blokkene. På en prognose før sommeren hadde vi borgerlig flertall, mens den første augustprognosen viste at bare med MDG på venstresiden er det bare et mandat som skiller blokkene i rød favør. Som prognosen har vist i hele år går det mot et thrillervalg.

For første gang siden 1999 ble Høyre størst i hovedstaden ved sist valg. Fabian Stang var Norges mest populære lokalpolitiker med 53.507 personstemmer.

For å matche Fabian-effekten har Arbeiderpartiet satt inn Raymond Johansen som byrådslederkandidat i Oslo. Han ledet med 41,6 mot 23,9 på Klassekampens målking i juni, mens det nå er dødt løp mot Stian Berger Røsland (H) som får 34,2 mot Johansens 35,4.

Dagens måling er bare en Oslomåling og det kommer flere.

Mens pilene pekte opp for Ap gjennom juni og inn i juli, viser den første uken med nasjonale målinger i høst at Ap går tilbake 2,5 poeng fra juli, mens Høyre som hadde en fallende trend i inn i sommeren øker med 2,3 poeng. Fortsatt har Ap et høyt nasjonalt snitt på 34,0 mot Høyres 25,7, mens snittet for Frp er på 10,4.

Det er flere tegn i målingene som tyder på en nedkjøling for Arbeiderpartiet. Det som så ut til å bli en parademarsj mot makt i flere av de store byene ser nå ut til å bli drøye tre uker med knallhard valgkamp. De fleste bakgrunnstallene tyder på eb klar nedgang i lekkasjen fra Høyre og Frp til Ap, samtidig som Ap mobiliserer færre hjemmesittere.

Selv om pilene peker opp for H er det knapt nok målinger som viser over valgresultatet fra 11 for H, lite tyder derfor på at de kan klare å tangere 28,0 som var det beste valget for partiet siden 29,2 i 1979.

Jeg kan jo ta unntakene. I Trondheim tyder en Responsmåling på 45 – 22 i favør av venstresiden (inklusive KrF og Rødt) på walkover for Rita Ottervik. Et spenningsmoment er i hvilken grad avsløringene av tilstanden i eldreomsorgen som Adresseavisen brukte flere sider på i lørdagsavisen vil demobilisere Ap-velgere.

I Tromsø har alt tydet på skifte etter at Jens Johan Hjort trakk seg fra Høyres nominasjon. Enkelte lokalmålinger har vist at H blir halvert, men Ap får ikke flertall alene – spennende å se om vi får et mindretallsbyråd Ap – med sak til sak-samarbeid med Rødt, SV og MDG?

I Bergen viser målingene flertall for skifte 35 – 32 på den siste fra Respons. Arbeiderpartiet kan etter kaoset på borgerlig side gjøre sitt beste valg i byen siden 1971 – altså siden før sammenslåingen med Laksevåg, Fana, Åsane og Arna kommuner. Men også Bergen kan bli spennende. Bakgrunnstallene i den siste målingen fra Respons viser nemlig at det er omlag tre ganger så mange borgerlige velgere fra stortingsvalget i 2013 som sitter på gjerdet sammenlignet med antall rødgrønne gjerdesittere. Så blir det et spørsmål om KrF – som en av få storbyer har de ikke tydelig valgt side i Bergen.

I Stavanger/Sandnes er det i utgangspunktet et ganske solid borgerlig flertall på målingene før sommeren. Ingen nye tall i høst ennå. Et spenningsmoment er hvem som vil samarbeide. I Sandnes er det jo en spesiell situasjon med Ap-Frp-samarbeid (også Sp, SV og PP var med i 2011). De hadde flertall på målingene før sommeren.

I Bærum er spørsmålet om Høyre vil klare å beholde det rene flertallet fra sist. En lokal måling viste at de ikke vil det.

I Kristiansand var Ap største parti på lokal Respons-måling denne uken: Men det er klart borgerlig flertall dersom partiene som samarbeidet etter 2011 (H, KrF, V, Frp og PP) fortsetter.

I Drammen skal det gå mot gjenvalg for Høyre og Tore Opdal Hansen. KrF har valgt borgerlig side, V vil ikke svare før etter valget.

Denne bloggposten er deler av en innledning jeg holdt på et frokostmøte i regi av tankesmien Civita 19. august.

OPPDATERT! I en Responsmåling for Aftenposten er det knappest mulig rødgrønn ledelse i hovedstaden. Men Venstre mangler i følge TV 2s beregninger bare 210 stemmer på å ta sistemandatet fra Arbeiderpartiet.