Ny spenning i storbyene

Arbeiderpartiet er taperen på høstens første kommunegallup.

Det ber sjelden å se så store utslag fra en måned til en annen som Arbeiderpartiets tilbakegang fra juli til august med hele 5,2 prosentpoeng. 32,2 er over forrige kommunevalg (31,7), men langt dårligere enn hva målingene har vist gjennom hele vårhalvåret.

Det som så ut til å gå mot maktskifte i mange av de store kommunene har igjen blitt langt jevnere på TV 2s prognose. Mest tydelig i Oslo der venstresiden taper to mandater og den borgerlige blokken vinner to mandater fra juli. Nå står det 29-25 i borgerlig favør med De Grønnes fem mandater på vippen.

Etter at MDG var på vippen i Bergen i juni er det igjen borgerlig flertall. I Stavanger er det borgerlig flertall om partiene samarbeider, det samme er tilfellet i Kristiansand.

I Trondheim har Rita Ottervik (Ap) stø kurs mot gjenvalg. I Tromsø ligger det fortsatt an til maktskifte og rødgrønt flertall, mens De Grønne havner på vippen i Bodø på den første prognosen i august.

Og nettopp De Grønne kan få en nøkkelrolle i kampen om maktfordelingen etter valget.  I 17 av de 114 kommunene TV 2 lager prognose for ligger De Grønne i øyeblikket på vippen mellom de tradisjonelle blokkene.

I svært mange av de store kommunene Arbeiderpartiet nå ser ut til å kunne håpe på maktskifte i, viser prognosen  øyeblikket at De Grønne ser ut til å kunne havne på vippen.

Bakgrunnstallene på høstens første kommunevalgmåling viser at Arbeiderpartiet står sterkere blant kvinner enn menn. For Frp er det motsatt, mens Høyre er like store blant kvinner som menn.

Usikker på hva du skal stemme? Ta TV 2s partitest