Ordførere drar Høyre opp

Det er stor forskjell på hvordan velgerne stemmer ved stortingsvalg og kommunevalg.

TREKKER VELGERE: Tore Opedal Hansen (H) er ordfører i Drammen, og fikk rent flertall i 2011.  (Foto: Sverre Saabye/TV 2).

TREKKER VELGERE: Tore Opdal Hansen (H) er ordfører i Drammen, og fikk rent flertall i 2011.  Nå viser TV 2s prognose blått flertall foran høstens kommunevalg. (Foto: Sverre Saabye/TV 2).

Mens TNS Gallups stortingsmåling i februar viser at Arbeiderpartiet er mer enn dobbelt så store som Høyre (42,3 mot 20,3 prosent), er differansen langt mindre når de samme velgerne er spurt om hva de vil stemme ved kommunevalget.

Plussen for Høyre sammenlignet med stortingsvalgspørsmålet er så stor som 6,6 prosentpoeng, mens fallet er 6,5 prosentpoeng for Ap.

I dag bor over halvparten av innbyggerne i en høyrestyrt kommune. Det er fordi partiet har makt i de fleste av storbyene.  Dette er nøkkelkommuner for flere av partiene foran høstens valg.

TV 2s prognose viser at De Grønne er på vippen i Oslo, Bergen og Stavanger har borgerlig flertall Trondheim og Tromsø rødgrønt. Og i Drammen der Høyre fikk rent flertall sist har de flertall med Frp.

Forrige kommunevalg var Høyres nest beste etter krigen (28,0), bare slått av 1979 med (29,2). Det ga partiet 119 ordførere. En sammenstilling jeg gjorde etter valget i 2011 viste at partiet gjorde det langt bedre i kommuner der ordførerne deres stilte til gjenvalg. Den såkalte ordførereffekten kan dermed bli et pluss for Høyre.

Bakgrunnstallene i kommunemålingen viser at Høyre står sterkest blant de eldste velgerne, mens Arbeiderpartiet har større oppslutning blant de yngste enn velgere over 30 år.

Ettersom det er de samme velgerne som er intervjuet både om stortingsvalg og kommunevalg, er det mulig å måle overgangen mellom de to spørsmålene. Med unntak av Senterpartiet henter Høyre flere stortingsvelgere fra alle de andre partiene enn de mister tilbake. Samlet er differansen nesten 150.000 i Høyres favør.

Alt tyder dermed på at lokalpolitikerne og populære ordførere er med å hente velgere til Høyre foran høstens kommunevalg.