Ny dagsorden gir endringer

Terroren i Paris har gitt en ny dagsorden også her hjemme. Det ser ut til å påvirke velgerne. 

BEVEGELSER: Terroren i Paris har gitt utslag på årets første TV 2-gallup. Her Jan Tore Sanner (H), Jonas Gahr Støre (Ap) og Ttine Skei Grande (V) under NHOs årskonferanse tidligere i år. ( Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix).

BEVEGELSER: Terroren i Paris har gitt utslag på årets første TV 2-gallup. Her er  Jan Tore Sanner (H), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trine Skei Grande (V) i debatt under NHOs årskonferanse tidligere i år. ( Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix).

Årets første måling fra TNS Gallup for TV 2 er tatt opp både før og etter terroranslaget i Paris onsdag.

I den delen av intervjuene som er gjort før terroren gjør Arbeiderpartiet det oppsiktsvekkende godt med 47,6 prosent (nær nivået rett etter EU-avstemningen i 1994 da partiet fikk 48,8 prosent i desember 1994), mens de får 39,7 prosent blant de som er intervjuet i siste del av opptaksperioden. Samlet gir dette et barometertall på 42,7 prosent. Forskjellene mellom første og siste del av intervjuene er statistisk signifikante, derfor har vi valgt å gå inn i bakgrunnstall både i første og siste del av opptaksperioden.

91 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra 2013 som er intervjuet er lojale mot partiet.  Lojaliteten er høy både i første og siste del av opptaksperioden. Men Ap henter markant færre velgere fra Frp og hjemmesittergruppen i siste del, sammenlignet med de første dagene.  Hentingen er også mindre fra Venstre og delvis fra Høyre i siste del, mens den er større fra SV.

For Høyres del er barometertallet 20,9 det laveste siden november 2009. Høyre har noe sterkere tall i siste del av perioden enn i første, men her er ikke utslagene statistisk signifikante. 64 prosent av Høyres velgere er lojale, partiet mister hver sjette velger fra 20013 til Arbeiderpartiet.

Fremskrittspartiet gjør det også bedre i siste del av opptaksperioden, men heller ikke her er utslagene signifikante. 51 prosent av Frp-velgerne er lojale, mens hele 25 prosent, hver fjerde Frp-velger fra 2013 nå har satt seg på gjerdet.

KrF fikk bunnotering i desember med 4,1 og øker til 4,6. Tallene er også for KrFs del sterkere i siste del av perioden, selv om det heller ikke her er statistisk sikre marginer. KrF har markant flere lojale velgere, 75 prosent nå , enn de hadde i desember og KrF mistyer knapt velgere til Ap lenger. KrFs største problem er at de ikke henter særlig mange nye velgere.

Senterpartiet er kanskje månedens overraskelse med 7,0, som er det høyeste tallet på over sju år. Tallet kommer på ettårsdagen for avgangen til tidligere leder Liv Signe Navarsete. Det er først og fremst høyere lojalitet, 87 prosent, mindre lekkasje til Ap og Høyre, i tillegg til at partiet henter noen nye velgere fra andre partier. For Senterpartiets del er oppslutningen i siste del av perioden større enn i den første, her er forskjellen statistisk signifikant.

For SV er bakgrunnstallene nærmest katastrofe. 3,2 er tilbake 1,5 og det laveste siden juli i fjor. Men bare 46 prosent av SV-velgerne fra 2013 er lojale mot partiet, mens 40 prosent rømmer til Ap. Jeg kan knapt huske å ha sett at en større andel velgere flykter fra et parti til et annet.

Venstre kan notere seg for 5,7 prosent (+ 0,9).  68 prosent av partiets velgere fra 2013 er lojale, og lekkasjen til Arbeiderpartiet er betydelig mindre enn den var i desember.

De Grønne kan notere seg for 3,2 prosent (- 1,2).  Bakgrunnstallene viser færre lojale velgere enn i desember da de lå over sperregrensa. Rødt får 1,2 (- 0,9) og andre partier 0,8 (- 0,4).

Dersom det var valg i dag ville dette blitt sammensetningen på Stortinget: Ap 78 mandater (+ 23), Frp 19 (- 10), Høyre 38 (- 10), KrF 9 (- 1), Sp 13 (+ 3), Sv 1 (- 6), Venstre 10 (+ 1), MDG 1 (som i dag).

TV 2 beklager at Partibarometer-siden vår for øyeblikket er nede. Jeg bringer derfor her fylkesfordelingen av mandater. Merk at siste mandat i hvert fylke er utjevningsmandatet.

gallup-jan15

MANDATFORDELING: Skjermdump fra TV 2s mandatfordelingsprogram.