Et lite løft for regjeringspartiene

Høyre og Fremskrittspartiet går opp med 0,5 prosentpoeng hver på årets siste TV 2-gallup, som er tatt opp etter budsjettavtalen. 

LITEN OPPTUR: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) går begge litt frem på årets siste TV 2-gallup. (Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix).

LITEN OPPTUR: Statsminister Erna Solberg (H) og Finansminister Siv Jensen (Frp) går begge litt frem på årets siste TV 2-gallup. (Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix).

10,0 er imidlertid trolig en mager trøst for Fremskrittspartiet som bare har beholdt drøyt halvparten av velgerne fra stortingsvalget i fjor høst. 52 prosent er lojale, mens to av ti har satt seg på gjerdet. Frp mister flest velgere til Høyre, mens de mister noen færre til Arbeiderpartiet enn for en måned siden.

Høyre kan notere seg for 23,9 prosent, den nest laveste oppslutningen etter valget. To av tre velgere (66 prosent) er lojale mens Høyre mister like mange tidligere velgere til Arbeiderpartiet og gjerdet. Høyre øker blant velgere under 30 år sammenlignet med november, mens de fortsatt sliter med oppslutningen blant eldre.

Arbeiderpartiet får sin høyeste oppslutning på 16 år med 40,7 prosent. 86 prosent av de som stemte på partiet i fjor høst er lojale. I tillegg henter partiet omlag 160.000 flere velgere fra de borgerlige partiene enn de mister andre veien. Ap er klart større blant kvinner enn menn og oppslutningen er høyere blant eldre enn yngre velgere.

4,1 sender både for KrF og Senterpartiet ned i nærheten av sperregrensen.  Under halvparten av velgerne til KrF er lojale mot partiet, som bare henter noen få nye velgere fra Høyre, Frp og Senterpartiet. Sistnevnte holder noe bedre på sine tidligere velgere, men henter knapt en eneste ny velger.

SV har klatrer litt opp på 4-tallet og med 4,7 kan sperregrensen føles et stykke unna. Men partiet mister hver femte velger til Arbeiderpartiet.

De Grønne er blant partiene med mest lojale velgere og er i tillegg tredje størst blant velgere under 30 år med 11 prosent.  Rødt får 2,1 og andre partier 1,2.