En klar vinner i oktober

Arbeiderpartiet er den suverene vinneren på gjennomsnittet av målingene i oktober, Høyre taper like mye som Frp.

VINNEREN: Jonas Gahr Støre (Ap) øker mest, mens Erna SOlberg () taper like mye som Frp i oktober. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

VINNEREN: Jonas Gahr Støre (Ap) øker mest, mens Erna Solberg (H) taper like mye som Frp på TV 2s gjennomsnitt av målingene i oktober. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Etter at Norstat/Vårt Land torsdag publiserte sine oktobertall, er gjennomsnittet for måneden klart. Arbeiderpartiet er nå større enn Torbjørn Jaglands 36,9 og får hele 37,2 i oktober, en fremgang i snittet på hele 2,1 prosentpoeng siden snittet i september. Det ville gitt partiet 69 mandater som det var valg i dag.

Høyre og Fremskrittspartiet er begge taperne på månedssnittet med en nedgang på 0,9 til henholdsvis 25,6 og 13,2 prosent. Et valg i dag ville gitt de to partiene samlet 70 mandater.

Også KrF og Venstre har tapt på støyen etter statsbudsjettet. KrF går ned 0,4 til 4,7, mens Venstre går ned 0,2 til 4,5. De to partiene ville fått henholdsvis 9 og 8 mandater ved et valg i dag noe som ville sikret borgerlig flertall med 87 på Stortinget.

Snittet for Senterpartiet øker med 0,2 til 5,2 som ville gitt 9 mandater, mens De Grønne øker 0,2 til 3,7 som er tangering av partiets høyeste snitt. Det holder til 3 mandater for det ferskeste av partiene på Stortinget.

SV går ned 0,2 til 3,5, som er en tangering av bunnivået fra det løpende gjennomsnittet ved utgangen av juli. Det gir 1 mandat fra Oslo, og ingen plass til partileder Audun Lysbakken. Rødt får 1,2 (- 0,1) og andre partier 1,1 (som i september).

Her er rekefølgen på mandatfordelingen i følge gjennomsnittet:

REKKEFØLGEN: Her er rekkefølgen på mandatfordelingen i fylkene. (Skjermdump fra TV 2s mandatprogram).

REKKEFØLGEN: Her er rekkefølgen på mandatfordelingen i fylkene. (Skjermdump fra TV 2s mandatprogram).

Ser vi på utviklingen mellom blokkene over tid viser gjennomsnittet at de borgerlige partiene er i klar tilbakegang. Gjennomsnittet for de fire viser nå under 50 prosent, 48,0 hele 5,9 bak valgresultatet. De rødgrønne har 45,9 som er 5,5 foran valgresultatet.

NÆRMER SEG: De rødgrønne tar innpå de borgerlige.

NÆRMER SEG: De rødgrønne tar innpå de borgerlige (1 er valget, deretter de månedlige gjennomsnittene.  for de rødgrøne (røde) og de borgerlige (blå)..

Formkurven til partiene kan du følge i TV 2s partibarometer