Holder flertallet ett år til?

Etter ett år med blå regjering er det ikke lenger nok med et støtteparti i Stortinget. Nå trenger Høyre-Frp-regjeringen både KrF og Venstre for å få flertall, viser snittet av målingene.

ETT ÅR: Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) feirer regjeringens ettårsdag. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix).

ETT ÅR: Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) feirer regjeringens ettårsdag. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix).

Da Erna Solberg og Siv Jensen dannet regjering for nøyaktig ett år siden, var det med 43,1 prosent av velgerne i ryggen. De to partiene hadde 77 mandater på Stortinget.  Når de blå i dag feirer at de har sittet ett år i regjering,viser gjennomsnittet av målingene at regjeringspartiene har 40,5 prosent og ville fått 74 mandater. Det er altså fortsatt borgerlig flertall, selv om regjeringen faller.

Faktisk er de forrige regjeringspartiene nå større med 77 mandater, som først og fremst skyldes Arbeiderpartiets fremgang. Ett år etter regjeringsskiftet viser TV 2s løpende gjennomsnitt 35,4 prosent,  hele 4,6 prosentpoeng bedre enn ved valget. Det ville gitt Ap 65 mandater, 10 flere enn de fikk ved valget i fjor høst.

Høyre er fortsatt nest størst med 26,4 prosent, bare 0,4 bak valgresultatet. I dag ville partiet fått 48 mandater, samme antall som ved valget. Frp har et snitt på 14,1 prosent som 2,2 prosentpoeng bak valgresultatet. Det ville gitt 26 mandater, tre færre enn ved valget.

Senterpartiet er fjerde størst med 5,2 (- 0,3) og får 10 mandater, som ved valget. KrF får 4,8 (- 0,8) og 9 mandater, et mindre enn i fjor høst.  Venstre får et snitt på 4,5 (- 0,7) og 8 mandater, et mindre enn i fjor.

SV som klarte sperregrensen med et nødskrik får 3,7 (- 0,4) og to mandater, et fra Oslo  og et fra Hordaland. Månedssnittet viser at SV bare har klart sperregrensen i mai så langt i år, mens det løpende snittet har partiet på firestreken eller rett over på 12 datoer i år.

De Grønne har klatret over på en del målinger i høst, men snittet viser 3,5 prosent (+ 0,7) og et mandat fra Oslo. Rødt får 1,4 (+ 0,3) som ikke holder til mandat og andre partier 1,1 (- 0,7).

Dersom snittet av målingene på ettårsdagen var valg ville dette blitt sammensetningen på Stortinget:

ET ÅR ETTER: Dette ville blitt mandatfordelingen på Stortinget dersom det var valg i dag. (Skjermdump fra TV 2s mandatberegningsprogram).

ET ÅR ETTER: Dette ville blitt mandatfordelingen på Stortinget dersom det var valg i dag. (Skjermdump fra TV 2s mandatberegningsprogram).

De siste målingene tyder på en klar fremgang for Ap og det kan tyde på at det største opposisjonspartiet fremstår som den største vinneren på regjeringens første statsbudsjett.

Selv om Ap har flere gode målinger har de borgerlige partiene beholdt flertallet på snittet av målingene i hele sitt første år. Det er lenger enn de rødgrønne klarte. En av årsakene er at SV gjør det dårlig når Arbeiderpartiet øker, fordi de to partiene i stor grad er avhengig av samme velgergruppene.

Spørsmålet er om det borgerlige flertallet holder helt til toårsdagen?

Oppdatert: Også Respons/Aftenposten publiserte måling torsdag ettermiddag. Snittet og mandatfordelingen etter denne målingen er slik:

snitt-ett-aar

Dette gir også en noe endret mandatfordeling fylke for fylke:

snitt-ett-aar-mandater

 Her kan du følge utviklingen på alle målingene