OL flyttet velgere

Høyre gjør det klart bedre i dagene etter at de sa nei til OL enn i dagene før, som var preget av heftig debatt rundt OL-saken.

VANT: Arve Kambe stod i spissen for nei-kampanjen i Høyre og vant. Nå tyder tallene på at Høyre øjker igjen etter å ha sagt nei til OL i Norge.  (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

VANT: Arve Kambe stod i spissen for nei-kampanjen i Høyre og vant. Nå tyder tallene på at Høyre øker igjen etter å ha sagt nei til OL i Norge. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

TNS Gallups oktobermåling for TV 2 viser at det er store bevegelser blant velgerne. Høyre får sin laveste oppslutning siden regjeringsskiftet med 25,3 prosent, men tallene viser at det er klar forskjell på intervjuene som er gjort før og etter at stortingsgruppen til Høyre onsdag kveld valgte å si nei til OL i Norge.

Høyres formkurve er svak de første dagene av OL-uken, mens den er klart bedre mot slutten av uken. Selv om man skal være forsiktig med å trekke for klare konklusjoner, kan det tyde på at partiet har tjent på å ta stilling i OL-saken.

Samtidig er det interessant å notere seg for Fremskrittspartiets tall som er de sterkeste siden partiet inntok regjeringskvartalet i fjor høst. Bakgrunnstallene viser at Frp har et så godt som nullsumbytteforhold av velgere med regejeringsstorebror Høyre. Frp øker blant kvinner og eldre og blant eldre menn er Frp nå jevnstore med Høyre og Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets tall på 36,5 er sterkt. Nesten like sterkt som i juli, få uker etter at Jonas Gahr Støre ble valgt til leder da de fikk 37,6 prosent. Det var med unntak av målingene rett etter 22. juli det sterkeste Ap-tallet siden 1998, da Kjell Magne Bondeviks første sentrumsregjering slet med populariteten.

KrF faller under sperregrensen med 3,7 (- 1,2). Bakgrunnstallene viser langt lavere lojalitet enn normalt, mens hver fjerde KrF-velger fra i fjor høst sitter på gjerdet. Senterpartiet er nær sperregrensen med 4,2, den laveste oppslutningen siden Trygve Slagsvold Verdum overtok som partileder i vår.

De Grønne setter derimot ny rekord med 4,5 prosent. For tredje måned på rad er de over sperregrensen og for andre måned på rad er de på vippen mellom blokkene. Bakgrunnstallene viser at partiet ikke bare har appell til de yngste velgerne, men også i aldersgruppene helt opp til 60 ser MDG ut til å øke.  Partiet er nå større enn SV blant de som er intervjuet i Oslo og Akershus.  SV får 4,7 (+ 0,4).

Venstre er fjerde størst med 5,2 prosent. Partiet har noe lavere lojalitet enn i september og er større blant velgere under 30 år enn eldre, og større i Oslo og Akershus enn resten av landet.

Rødt er denne gang inne på Stortinget i Oslo med en oppslutning på 1,6 prosent, mens andre partier har 0,6. 77,4 prosent av de spurte oppga partipreferanse.

Her finner du tallene og mandatfordelingen fra målingen

Følg utviklingen i alle målinger i TV 2s partibarometer