Små endringer i september

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet øker noe, mens Høyre går tilbake på gjennomsnittet av målingene i september.

ØKER: Arbeiderpartiet går sammen med FRp mest frem på snittet i september. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

ØKER: Arbeiderpartiet går sammen med Fremskrittspartiet mest frem på TV 2s gjennomsnitt av meningsmålingene  i september. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Etter at Norstat/Vårt Land publiserte sin septembermåling noen dager inn i oktober er gjennomsnittet for september klart. Unntaket er Infact/VG som ikke har publisert partibarometer siden i mai.

Arbeiderpartiet er nå oppe i 35,1, som med unntak av juli da det kom få målinger, er det høyeste snittet siden stortingsvalget.  Ap-taet er hele 4,3 prosentpoeng foran valgresultatet, men mye av veksten skjedde i fjor, det er bare 1,9 prosentpoeng bedre enn ved årsskiftet.

Ikke siden mars har Fremskrittspartiet hatt høyere oppslutning. Snittet for september er 14,1 prosent, pluss 0,4 fra august. Partiet er dermed tilbake på nivået fra årsskiftet, men fortsatt 2,2 bak valget.

Høyrefaller 0,4 fra august til 26,5 og er nå 0,3 bak valgresultatet.  Høyre er imidlertid det partiet som har tapt mest i år, september er 1,4 bak situasjonen ved årsskiftet for det største regjeringspartiet.

For tredje måned på rad ligger KrF stabilt på 5,1, et halvt prosentpoeng bak valgresultatet og 0,2 svakere enn ved inngangen til året.

Senterpartiet får 5,0, en tilbakegang på 0,3 fra august, også det et halvt prosentpoeng bak valgresultatet, men 0,2 bedre enn ved nyttår.

SV går ned 0,1 til 3,7 i september, etter en liten opptur i august. I år er det bare i mai partiet har klart sperregrensen på snittet, nå er de 0,4 bak valgresultatet og 0,2 svakere enn ved årsskiftet.

Venstre ligger stabilt på 4,7, et halvt prosentpoeng bak valgresultatet og 0,6 svakere enn ved inngangen til mellomvalgåret.

September ble den første måneden i år med tilbakegang for De Grønne som får 3,5(- 0,2), 0,7 over valgresultatet og 0,6 bedre enn ved årsskiftet.

Rødt kan notere seg for et snitt på 1,3 (+ 0,1) og andre på 1,1.

Følg utviklingen på målingene i TV 2s partibarometer