Litt norsk i regjeringen

Anders Ygeman er ny innenriksminister i Sverige. Med en mor fra Nordland kan vi si at den nye svenske regjeringen er «litt norsk».

HALVT NORSK: Anders Ygeman (bakerst til venstre) er ny Innenriksminister i Sverige. Hans mor er norsk. (Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix)

HALVT NORSK: Anders Ygeman (bakerst til venstre) er ny Innenriksminister i Sverige. Ygemans mor kommer fra Nordland . (Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix)

Da jeg intervjuet Ygeman på TV 2 Nyhetskanalens valgsending fra Stockholm, fleipet han om at han kanskje skulle prøve å svare på norsk, men valgte likevel svensk. Nå er han med på regjeringslaget som sosialdemokraten Stefan Löfven har plukket ut til å styre Sverige. (For ordens skyld også i den tidligere regjeringen var det en av statsrådene, Folkpartiets leder Jan Bjørklund, som hadde norsk mor).

For første gang har Miljöpartiet inntatt regjeringskontorene i Rosenbad med seks statsråder. De to talspersonene Gustav Fridolin og Åsa Romsson har ansvaret for skole- og klimapolitikken.

Ytterligere fire miljøpartister er med i regjeringen. Den kanskje mest kjente for svenskene er Alice Bah Kuhnke, som var programleder for Disneyklubben på svensk tv på 90-tallet.

Nytt i svensk politikk er det også at lederen i SSU (søsterorganisasjonen til AUF), Gabriel Wikström, er hentet rett inn i regjeringen. Han var en av arkitektene bak jobbgarantien som Socialdemokraterna drev valgkamp på tidligere i høst. Da jeg intervjuet ham både dagen før valget og på valgnatten var han klar på at dette måtte bli en del av den nye regjeringens politikk etter valget.

Av de mest kjente statsrådnavnene finner vi utenriksminister Margot Wallström (S) og finansminister Magdalena Andersson (S).

Löfvens nye mannskap får en tøff jobb. Med 138 av Riksdagens 349 representanter er dette en av de svakeste regjeringene Sverige har hatt.

De trenger støtte fra to av de tre små borgerlige partiene eller Moderaterna for å sikre seg flertall på 175.

Budsjettet blir den første prøvesteinen. Selv om det ikke kreves flertall for å få vedtatt et budsjett i Sverige, må Löfven ha flere stemmer i Riksdagen enn noe annet alternativ.

De fire tidligere regjeringspartiene har sagt at de fremmer felles budsjettforslag. Med 141 borgerlige representanter er Löfven avhengig av de 21 stemmene til Vänsterpartiet (SVs søsterparti), som han ikke ville ha med i regjering. Og han må unngå at Sverigedemokraterna stemmer subsidiært på et borgerlig budsjett. Skjer det kan det bli regjeringskrise og nyvalg i nabolandet.

Men Löfven har flere muligheter for flertall om han lykkes med å splitte de borgerlige partiene. Han kan også få vedtatt enkelte saker med de 49 stemmene til Sverigedemokraterna.

Selv om Sverige har hatt mindretallsregjering de siste fire årene, har den nye regjeringen svakere støtte i Riksdagen. Derfor blir det spennende å se hvordan hverdagen blir for Stefan Löfven.

En måling byrået Novus laget samme dag regjeringen ble utnevnt, viser at bare 10 prosent har svært stor tillit, mens 21 prosent har str tillit. 19 prosent svarer at de har ganske liten tillit og like mange svarer svært liten tillit.

Nyutnevnt utenriksminiser Margot Wallström slår statsminister Stefan Löfven i poularitet. 61 prosent svarer at de har svært stor eller ganske stor tillit til Wallström mot 45 prosent for Löfven. På tredjeplass kommer skoleminister Gustav Frodolin fra Miljöpartiet med 40 prosent, mens finansminister Magdalena Andersson bare skårer 28 prosent. Du finner tallene fra Novus-undersøkelsen her.

NY REGJERING: Stefan Löfvens nye regjering i Sverige. (Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB scanpix)

NY REGJERING: Stefan Löfven har presentert sin nye regjering i Sverige, etter at de borgerlige har styrt nabolandet de siste åtte årene. (Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB scanpix)