Velgernes favoritt

Fredrik Reinfeldt var dobbelt så populær som Stefan Löfven.

MEST KRYSSET:  Fredrik Reinfeldt tapte valget, men fikk langt flere personstemmer enn utfordreren Stefan Löfven. (Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix)

MEST KRYSSET: Fredrik Reinfeldt tapte valget, men fikk langt flere personstemmer enn utfordreren Stefan Löfven. (Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix)

Det er klart for regjeringsskifte i Sverige. I dag fikk lederen for Socialdemokraterna, Stefan Löfven, i oppdrag å danne ny regjering i nabolandet. Löfven løftet partiet fra rekordlave 30,66 prosent for fire år siden til 31,01 ved søndagens riksdagsvalg.

For fire år siden fikk de tre rødgrønne partiene 43,60 prosent. Når alle 6227 valgdistrikter er ferdig med fintellingen har de tre partiene 43,62 prosent, altså en fremgang på 0,02 prosentpoeng.

De fire borgerlige partiene samlet 49,28 prosent for fire år siden, men bare 39,43 ved søndagens valg.  Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna som var jevnstore med Socialdemokraterna ble den store taperen med en tilbakegang på 6,74 prosentpoeng til 23,33 prosent. Den store vinneren ble Sverigdemokraterna som mer enn doblet oppslutningen til 12,86 prosent.

Men ser vi på hvilke politikere svenske velgere har valgt å sette kryss ved, er det den avtroppende statsministeren som er suverent mest populær. I Sverige kan velgerne sette et kryss ved siden av navnet på den politikeren de liker best på et partis liste.

Når alle personstemmene er talt opp i Stockholm kommune, viser tallene fra svenske valgmyndigheter at Reinfeldt har fått nesten dobbelt så mange personstemmer som Stefan Löfven.

Selv om Moderaterna med største parti med 27,73 prosent ved Riksdagsvalget i hovedstaden, mot Socialdemokraternas 21,61, er det likevel merkbar forskjell i antall personlige stemmer på de to toppene.

Etter at den endelige tellingen av stemmene i Stockholm  er klar, kan Reinfeldt notere seg for 42.873 personstemmer i Stockholm, mot den kommende statsministeren Stefan Löfven som bare fikk 21.378.

Det er også verdt å merke seg at den tidligere Vänsterpartilederen Gudrun Schyman, som nå er frontfigur for Feministisk Initativ (som ikke klarte å komme over sperregrensen) samlet svært mange personkryss. Hele 16.190 av de 41.488 som stemte på partiet i hovedstaden satte sitt kryss ved Schyman.

Også flere andre partiledere stilte til valg i Stockholm kommune. Her er krysstallene:

Fredrik Reinfeldt (Moderaterna)                   42.873

Stefan Löfven (Socialdemokraterna)           21.378

Gudrun Schyman (Feministisk Initativ)     16.190

Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna)    8.211

Jonas Sjöstedt (Vänsterpartiet)                       8.031

Åsa Romsson (Miljöpartiet)                                6.320

Annie Lööf (Centerpartiet)                                  5.459

Jan Björklund (Folkpartiet)                                 3.896 *

Göran Hägglund (Kristdemokraterna)        3.580

(* Björklund ble slått av partifellen Birgitta Ohlsson med 6.646)

NB! tallene er oppdatert etter at tellingen er ferdig.