Mot valgthriller i Sverige

Det rødgrønne forspanget er halvert i løpet av valgkampen. Skal vi tro den ferskeste målingen er det nå helt åpent hvem som vinner valget i Sverige.

I MOTVIND: Sosialdemokratene og Stefan Löfven er taperen i valgkampen og kan gå mot hostoriens dårligste valg. (Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix)

I MOTVIND: Socialdemokraterna og Stefan Löfven er taperen på en fersk SIFO-måling og kan gå mot historiens dårligste valg. (Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix)

En rykende fersk måling tatt opp av TNS SIFO for Svenska Dagbladet viser at  Socialdemokraterna bare får 27,0 prosent, som i så fall vil være historiens dårligste valg for søsterpartiet til Arbeiderpartiet.

Den rødgrønne opposisjonen som hadde flertall på målingene før valginnspurten startet er nede i 45 prosents oppslutning, mens de fire borgerlige regjeringspartiene har valgspurtet til 40,5 prosent på målingen, som er den så langt jevneste mellom blokkene.

Statsministerkandidat Stefan Löfven fra Socialdemokraterna ønsker å stå i spissen for en ny regjering.  Skal han styre sammen med Miljöpartiet utgjør de to et rødgrønt alternativ med 125 mandater. Skal han ta med Vänstrepartiet (SVs søsterparti) på laget oppnår de rødgrønne på denne målingen 163 mandater. Det er fortsatt et godt stykke unna de 175 som trengs for flertall i Riksdagen.

De borgerlige partiene får på den ferske SIFO-målingen 148 mandater, som er betydelig mindre enn de 173 de fikk ved valget for fire år siden, men likevel mer enn et alternativ bestående av Sosialdemokratene og Miljøpartiet.

Statsminister Fredrik Reifeldts parti, Moderaterna (Høyres søsterparti), ligger med 81 mandater et stykke bak de 107 de fikk ved valget i 2010 på , mens ukens vinner er Folkpartiet (Venstres søsterparti) som øker med 2,6 prosentpoeng.

Sverigedemokraterna er nok en gang på vippen med 38 mandater, nesten dobbelt så mange som de 20 mandatene de fikk i 2010.

SIFO-målingen skiller seg ut fra en del andre målinger publisert de siste dagene. Den er tatt opp 1. – 4. september og fanger dermed opp flere av debattene den siste uken.  Flere av de andre målingene inneholder intervjuer som er gjort tidlig i valgkampen. Dersom SIFO har fanget en trend, som bekreftes av andre målinger, går det mot en real valgthriller i Sverige.

STADIG JEVNERE: Her er utviklingen på målingene til TNS SIFO gjennom valgkampen.

STADIG JEVNERE: Her er utviklingen på målingene til TNS SIFO gjennom valgkampen.

 Les flere av mine blogginnlegg om politikk i naboland