49,9 prosent er ikke nok

Et år etter valget er har de borgerlige mistet flertallet, mens De grønne havner på vippen mellom blokkene i Norge.

UTEN FLERTALL: Siv Jensen (Frp) og Erna SOlberg (H) har ikke lenger flertall med de borgerlige støttepartiene på TNS Gallups septembermåling for TV 2. (Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix).

UTEN FLERTALL: Siv Jensen (Frp) og Erna SOlberg (H) har ikke lenger flertall med de borgerlige støttepartiene på TNS Gallups septembermåling for TV 2. (Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix).

Selv om de borgerlige partiene samler 49,9 prosent av de spurte i målingen får de bare 83 mandater og mangler to på flertall. Til sammenligning får de rødgrønne 43,7 prosent og 79 mandater. Legger vi de grønne på toppen av de rødgrønne får de 47,8 prosent og 86 mandater, som er nok til flertall på Stortinget.

Det er små bevegelser på septembermålingen TNS Gallup har laget for TV 2. Endringene er likevel store nok til at de gir forskyvninger i mandatfordelingen.  Med alle de små partiene på Stortinget over sperregrensen glipper flertallet for de borgerlige.  De Grønne kaprer sju mandater og kommer over sperregrensen.

Gjennomsnittet i august: De borgerlige over 50 prosent

Bakgrunnstallene viser at 83 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra i fjor høst er lojale. Det er færre enn i august og det er flere tidligere Ap-velgere som setter seg på gjerdet. Samtidig henter Ap noen flere fra andre partier og en del førstegangsvelgere.  tallene viser at Ap øker blant velgere under 60 år, mens de går tilbake blant de eldste.  Nord for Dovre er tallene for Arbeiderpartiet denne gang spesielt sterke. På landsplan får Arbeiderpartiet nå 34,1 prosent (+ 0,4).

Høyre kan notere seg for 76 prosent lojale velgere, også det noen færre enn i august. Også Høyre henter noen flere velgere fra andre, mens det er en lavere andel av tidligere hjemmesittere som sier de vil stemme på partiet.  Andelen gjerdesittere av Høyres velgere fra i fjor høst er økende.  Høyre kan notere seg for 26,7 prosent (+ 0,1).

Frp har som vanlig færre lojale velgere enn de to store, med 66 prosent også det ned fra august. Frp mister noen flere av sine tidligere velgere til de andre, men henter også en del nye velgere. Frp får 12,3 prosent i september (- 0,3). Frp er mer enn dobbelt så store blant menn som kvinner og denne gangen lavere enn normalt i fylkene nord for Dovre.

Etter et hopp opp i august er KrF tilbake på sommernivå med 4,9 prosent (- 1,3).  Bakgrunnstallene viser lavere lojalitet, økt lekkasje til Ap, Høyre og Frp, og langt færre tidligere velgere på gjerdet.

Venstre er fjerde størst etter et hopp opp til 6,0 (+ 1,0). tallene viser betydelig høyere lojalitet enn i august, mens andelen tidligere Venstrevelgere som sitter på gjerdet går markant ned.

Etter to måneder med nedgang peker pilene opp for Senterpartiet som får 5,3 (+ 0,4). Tallene viser flere lojale velgere fra i fjor høst, mens det er færre tidligere Sp-velgere som går til Ap og på gjerdet.

SV klarer sperregrensen for andre måling på rad med 4,3 prosent (+ 0,3). Partiet har de minst lojale velgerne, men mister noen færre til Ap. Faktisk er det nå like mange tidligere SV-velgere som går til De Grønne som til Arbeiderpartiet.

De Grønne tangerer med 4,1 prosent august som var den nest beste måneden for partiet. Bakgrunnstallene viser at partiet henter mange velgere som ikke hadde stemmerett i fjor høst.  De Grønne er fjerde størst blant de unge.

Sjekk alle målingene i TV 2s partibarometer