De Grønne større enn SV

Støtten til SV har aldri vært lavere enn den er nå og partiet må se seg forbigått av De Grønne.

HISTORISK LAVT: Audun Lysbakken og SV setter ny bunnrekord på snittet i mai og må se seg slått av De Grønne. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

HISTORISK LAVT: Audun Lysbakken og SV setter ny bunnrekord på TV 2s gjennomsnitt av målingene i mai. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

Samme uke som SV-leder Audun Lysbakken fikk oppslag på NRK Dagsnytt der han drømte om å bli større enn Fremskrittspartiet, setter SV ny bunnrekord på TV 2s gjennomsnitt av målingene.

Partiet har nå bare støtte av 3,57 prosent, og blir dermed forbigått av De Grønne, som kan notere seg for ny rekord med snitt på 3,64.

Så langt i år er det bare månedssnittet for mai som viser at SV ville klart sperregrensen. Da havnet de på 4,0.

Juni-snittet viser at Arbeiderpartiet er vinneren med 34,8 en økning på 0,7 prosentpoeng fra utgangen av mai.  Det betyr at Ap nå ligger 4,0 prosentpoeng over valgresultatet. 2,4 av dem kom før årsskiftet.

Høyre går tilbake 0,4 til 26,3 prosent, som er den laveste oppslutningen siden valget. Mai var den første måneden der Høyre falt under valgresultatet og partiet ligger nå 0,5 bak valget.

Fremskrittspartiet øker med 0,1 fra mai til 13,8, men det er fortsatt 2,5 prosentpoeng bak valgresultatet. Mesteparten av fallet kom før nyttår, da Frp lå 2,2 prosentpoeng dårligere an enn ved valget.

KrF er stabile som fjerde største med 5,3 som de også hadde i mai, men et er likevel 0,3 dårligere enn valgresultatet.

Senterpartiet øker med 0,1 til 5,2 prosent. Selv om det fortsatt er 0,3 bak et svakt valgresultat, kan partiet notere seg for det beste månedssnittet etter valget. Pilene har pekt opp etter lederskiftet.

Venstre får 4,8 en nedgang på 0,3. Det er det nest laveste månedssnittet og 0,4 bak stortingsvalget i fjor høst.

I grafikken havner De Grønne og SV begge på 3,6, men tallene bak viser at det er bunnotering for SV på 3,57 og ny rekord for De Grønne på 3,64. Rødt får 1,3, ned 0,1 og andre partier 1,3, opp 0,1.

Ser vi på stillingen mellom blokkene har de rødgrønne nå 43,6 prosent, opp 0,4 fra mai og 3,2 over valgresultatet, mens de to regjeringspartiene har 40,1 ned 0,3 og 3,0 bak valgresultatet. Den borgerlige blokken har fortsatt flertall med 50,2,ned 0,6, men det er 3,7 bak valgresultatet og den så langt laveste siden valget.