Kunne dette skjedd i Borgen?

KØBENHAVN: Dramaet som har utspilt seg i dansk politikk de siste ukene ville trolig blitt avfeid som urealistisk, om det var skrevet inn i manuset til tv-serien Borgen.

HALER INNPÅ: Rød blokk med statsminister Helle Thorning-Schmidt haler innpå blå blokkk og Lars Løkke Ramussen (V). (Foto: Keld Navntoft / Scanpix)

HALER INNPÅ: Rød blokk med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spissen haler innpå blå blokk og tidligere statsminister Lars Løkke Ramussen (V). (Foto: Keld Navntoft / Scanpix)

Stikk i strid med hva alle kommentatorer trodde, ble Lars Løkke Rasmussen sittende som formann for Venstre i Danmark. Torsdag fastslo flere medier at Løkke Rasmussen ville gå av på et ekstraordinært hovedstyremøte. Bak lukkede dører i Odense utspant det seg denne uken et åtte timer langt drama, som endte med at den tidligere statsministeren fortsetter på topp i et svekket parti.

Like før danske velgere skulle stemme til Europavalget for to uker siden, avslørte Ekstrabladet at Løkke Rasmussen har kjøpt klær og sko for 150.000 kroner og sendt regningen til partiet.  Saken føyer seg inn i rekke avsløringer. Partiet har blant annet betalt en ferie på Mallorca til lederens kone og sønn. Han ble hentet inn for å rydde opp i økonomien i GGGI, men bestilte flybilletter på førsteklasse og bodde på dyre hotell. Også regningen for datterens flybilletter ble betalt av bistandsorganisasjonen. I tillegg har han sjekket inn på hotell under navnet Jensen, og røykt på et ikke-røykerom, som førte til ekstraregning for partiet.

Europavalget endte med katastrofetall for partiet, som har vært største parti i Danmark ved de fire siste valgene til Folketinget. Ved EU valget ble Venstre bare tredje størst med 16,7 prosent, slått av Sosialdemokratene med 19,1 og Dansk Folkeparti med 26,6 prosent.

Det er i seg selv et jordskjelv at Dansk Folkeparti ble størst. Toppkandidaten Morten Messerschmidt fikk svært mange personlige stemmer og slo tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens gamle rekord fra 2004, noe som beskrives som utrolig av danske kolleger. Nå er det rett nok knapt noen av dem som tror noe tilsvarende vil skje ved et Folketingsvalg. Dansk Folkeparti har aldri vært i regjering, men var støtteparti for de forrige borgerlige regjeringen.

Likevel setter EU-valget sitt preg på de første målingene. For første gang siden valgkampen 2011 viser nå en fersk Gallup i Berlingske at Sosialdemokratene Danmarks største parti med 22,4 prosent (mot 24,8 ved valget), mens Venstre får 21,9 (mot 26,7 ved forrige Folketingsvalg). Dansk Folkeparti følger hakk i høl med 20,9 prosent.

Rød blokk knapper inn på forspranget til blå blokk (opposisjonen) med 46,1 mot 53,3 prosent. Ved et valg i dag ville de dagens regjering med støttepartier fått 82 mandater, mot 93 for opposisjonen. 

Bakgrunnstallene i målingen viser at Venstre mister flest velgere til Dansk Folkeparti, og styrkeforholdet innad i blå blokk er kraftig endret. (Anbefaler for øvrig alle kolleger i norske papiraviser å følge etter Berlingske når det gjelder presentasjon av tall i målinger. De bruker en hel side i papiravisen med grafikk på tall fra målingen).

I Danmark kan statsministeren skrive ut nyvalg med tre ukers frist. Danmark må senest ha valg samme dag som vi skal velge lokalpolitikere i Norge neste høst. Siste frist for å skrive ut valg før sommeren er tirsdag. Det skjer neppe, tror danske kolleger.  Men et valg kan komme til høsten eller tidlig neste år, avhengig av hvordan målingene utvikler seg og om det blir flere episoder i dramaet på Borgen.

borgenbildeFolketinget, juni 2014.