Så var det dødt løp mellom blokkene

Det tok knappe ni måneder før venstresiden tok igjen det borgerlige forspranget.

FLERTALLET BORTE: Knappe ni måneder etter valget har ikke disse partiene flertall på TNS Gallups måling for TV 2. (Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix).

FLERTALLET BORTE: Knappe ni måneder etter valget har ikke disse partiene lenger flertall på TNS Gallups juni-måling for TV 2. (Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix).

Arbeiderpartiet er vinneren i juni med 34,4 prosent (+ 2,2). 88 prosent av partiets velgere fra i fjor høst er lojale, noe som gjør Ap-velgerne til de mest trofaste. Partiet har nesten ikke velgere på gjerdet og henter flere velgere fra de fleste partiene enn de mister tilbake. Fremgangen kommer først og fremst blant kvinner. 40 prosent av kvinnene sier de vil stemme Ap (+ 6), mot 29 prosent blant menn. Ap vopkser blant velgere under 60 år oge r størst i alle landsdeler.

Høyre får sin svakeste måling etter valget med 26,1 (- 0,8) og er dermed under valgresultatet.  Før denne målingen viste snittet for Høyre 26,7 prosent Bakgrunnstallene viser at 81 prosent av Høyres velgere er lojale (- 4). Partiet mister nesten dobbelt så mange velgere til Arbeiderpartiet som de henter tilbake, og denne gang mister de også netto velgere til Venstre. Høyre går mer tilbake blant kvinner enn menn og er ikke lenger størst i noen landsdel. Tilbakegangen kommer i aldersgruppen 30 – 59 år.

Etter tre måneder på ard på 11-tallet tok Fremskrittspartiet i mai steget opp på 12-tallet på TNS Gallups målinger, men nå er de tilbake på 11,7 (- 0,8). Lojaliteten går noe ned, 68 prosent av partiets velgere fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet, noen flere setter seg på gjerdet, men Frp mister faktisk flere velgere til Senterpartiet på denne målingen, som er tatt opp mens det ble forhandlet om jordbruksavtalen. Frp er nesten tre ganger så store blant menn som de er blant kvinner og partiet er relativt jevnstore i alle aldersgrupper.

Venstre er nok en gang fjerde størst ,ed 6,5 prosent (+ 1,2) som er den nest høyeste oppslutningen etter valget. Fremgangen skyldes økt lojalitet blant egne velgere, mens færre sitter på gjerdet, men Venstre henter denne gang flere velgere fra Høyre og KrF.

Senterpartiet kan notere seg for den høyeste oppslutningen siden februar 2012 med 6,1 prosent (+ 1,3). Dermed peker alle piler rewtt vei for Trygve Slagsvold Vedum etter at han tok over partiet. Senterpartiet har mer lojale velgere, styrker seg i de minst sentrale kommunene, blant eldre, særlig menn. Det kan tyde på at det er kjernevelgerne som vender tilbake. Samtidig henter de nye velgere både fra Ap, SV og Frp, i tillegg til noen som ikke hadde stemmerett ved forrige valg.

For KrF er situasjonen verre. 4,6 (- 0,2) er det dårligste resultatet etter valget. rett nok er velgerne lojale,  men KrF henter knapt en eneste ny velger.

SV ligger stabilt på 4,5 , har noe økende lojalitet, men mister nesten hver sjette velger til Arbeiderpartiet.

Etter en tur over 4-prosent faller De Grønne faller under sperregrensen igjen me d3,1 (- 1,) og Rødt får 1,7 (som i mai), nok til at begge sikrer seg et mandat.

Og nettopp disse to mandatene (det 11. til De grønne og det 17. til Rødt – av Oslos 18) er viktige, fordi de havner på vippen.

Med 48,9 prosent mister fire de borgerlige flertallet og får 84 mandater, mens de rødgrønne med 45,0 får 83 mandater. Legger vi Rødt og De Grønne til venstresiden står det 49,8 og knappest mulig flertall med 85 mandater.

Det er første gang etter valget at det skjer. Ja, det er faktisk første gang siden de borgerlige kapret flertallet tre måneder etter valget i 2009 at de ikke lenger har flertall.

Her finner du nyhetsartikkelen om målingen

Her finner du mandatfordelingen for målingen