Nå er Høyre under valgresultatet

Høyre gikk mest tilbake på gjennomsnittet av målingene i mai, mens Senterpartiet og SV økte mest.

SPEIDER ETTER VELGERE: Statsminister Erna Solberg (H) og Sindre Finnes under nordisk statsministermøte på Island. Foto: AFP PHOTO / Karl Petersson).

SPEIDER ETTER VELGERE: Statsminister Erna Solberg (H) og Sindre Finnes under nordisk statsministermøte på Island denne uken. (Foto: AFP PHOTO / Karl Petersson).

Lørdag publiserte både Sentio/DN tall med kraftig fremgang for Ap og Infact en robopoll for VG med fall for Frp, men det er bare mindre endringer for de to partiene på gjennomsnittet for mai sammenlignet med utgangen av april.

Arbeiderpartiets snitt øker med 0,1 til 34,1 prosent, mens Fremskrittspartiet faller med 0,1 til 13,7 prosent. Dette er dermed Arbeiderpartiets nest sterkeste måned (slått av mars med 34,6) og tangering av Frps nest svakeste (svakest i februar med 13,6, og tangering av 13,7 i januar).

Den store taperen i mai er imidlertid Høyre som faller fra 27,7 til 26,7 prosent. Tilbakegangen på hele 1,0 prosentpoeng på snittet gjør mai til den første måneden der snittet for Høyre ligger under valgresultatet fra september ifjor (26,8).  Kurven har gått litt opp og ned og siden nyttår har Høyre falt mest med 1,2 prosentpoeng, mens Arbeiderpartiet har økt med 0,9.

KrF går ned 0,1 prosentpoeng til 5,3 i mai og er dermed 0,3 prosentpoeng bak valgresultatet. Venstre går tilbake 0,2 til 5,1 og er dermed 0,1 bak valget.

De to vinnerne på maisnittet er SV og Senterpartiet. SV øker 0,3 prosentpoeng til 4,0 og har dermed for første gang siden november et snitt som er høyt nok til at partiet får være med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene på Stortinget. I en måned preget av jordbruksforhandlinger øker Senterpartiet med 0,5 til 5,1 prosent, men partiet ligger fortsatt 0,4 prosentpoeng bak valgresultatet fra i fjor høst.

For Miljøpartiet De Grønne viser gjennomsnittet nå 3,4 (+ 0,1), det er det høyeste noen gang. Rødt har et snitt på 1,4 (+ 0,2), mens andre partier også får 1,2 (+ 0,3).

Ser vi på blokkene har regjeringspartiene tapt 1,1 prosentpoeng i mai og får nå 40,4, som er det laveste etter valget. Sammen med KrF og Venstre har de imidlertid fortsatt 50,8, men det borgerlige forspranget har krympet. De rødgrønne vokser med 0,9 til 43,2 i mai. Partiene nærmer seg dermed igjen nivået fra mars som var rødgrønn rekordmåned med 43,3.

Sammenlignet med valget har regjeringspartiene tapt 2,7 prosentpoeng, de borgerlige tapt 3,1 og de rødgrønne vunnet 2,8. Men mye av utslagene kom rett etter valget. Siden nyttår er økningen for de rødgrønne 1,2, mens nedgangen for regjeringen er 1,6 og de borgerlige 1,8 prosent.

Dersom snittet av målingene i mai var valgresultat ville Stortinget fått denne sammensetningen:  Ap 62 (+ 7), Høyre 46 (- 2), Frp 26 (-3), KrF 9 (- 1), Sp 9 (- 1), V 9 (som ved valget), SV 7 (som ved valget), MDG 1 (som ved valget).

Regjeringspartiene ville altså mistet fem mandater og fått 72, slik at de ville hatt behov for både KrF og Venstre for å få flertall. De rødgrønne partiene ville økt med 6 og endt opp på 78 mandater, mens De grønne ville beholdt sitt ene mandat.

Følg utviklingen på alle målinger i partibarometeret