Her glapp det for Jens

Arbeiderpartiet gikk tilbake i samtlige fylker ved høstens stortingsvalg.

MAKTSKIFTE: Jens Stoltenberg (Ap) måtte overlate statsministerkontoret til Erna Solberg (H). (Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix).

MAKTSKIFTE: Jens Stoltenberg (Ap) tapte valget med sin rødgrønne koallisjon og måtte overlate statsministerkontoret til Erna Solberg (H). (Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix).

I 53 kommuner kunne Arbeiderpartiet notere seg for en beskjeden fremgang, i resten av landet pekte pilene gal vei for landets største parti. Størst var fremgangen i Vang med 5,4 prosentpoeng, fulgt av Høylandet 4,6, Dønna 3,6 og Hjelmeland 3,1.

I de 23 største byene gikk oppslutningen til Arbeiderpartiet ned med 5,0 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2009 til 29,5 prosent.  Partiet beholdt stillingen som størst i Oslo men 30,4 var tilbake 4,5 fra forrige stortingsvalg. I Bergen var tilbakegangen 6,1 til 25,6, i Trondheim ned 4,7 til 36,8 og i Stavanger ned 4,5 til 25,9 prosent.  I alle de fire største byene kunne Høyre notere seg for solid fremgang.

Dessverre er storbyresultatene vanskeligere å analysere fordi den forrige regjeringen endret valgloven slik at forhåndsstemmene ikke ble fordelt på kretser, men ut fra stemmene som ble avgitt valgdagen viser tallene en beskjeden fremgang for Ap i noen østkantkretser i Oslo og Paradis i Bergen.

TNS Gallups store førvalgsundersøkelse for TV 2 ga Arbeiderpartiet 30,68 prosent, som er svært tett opp til valgresultatet på 30,8. Tallene viste at 68 prosent av velgerne som ville stemme Arbeiderpartiet gjorde det i 2009, mens 11 prosent svarte at de ville stemme på et av dagens to regjeringspartier og like mange ville sitte hjemme.

Førvalgsundersøkelsen indikerer dermed at Arbeiderpartiet mistet 82.000 velgere til Høyre, 28.000 til Venstre, 22.000 til Frp og 9000 til krF, mens de hentet angt fære velgere tilbake fra de borgerlige partiene. Netttapet for Ap var på 103.000 velgere til borgerlig side.

81 prosent av de som før valget svarte at de ville stemme AP gjorde det i 2009. Fem prosent kom fra partiene på venstresiden, fire prosent fra de borgerlige partiene, mens resten enten satt hjemme eller ikke hadde stemmerett i 2009. Tallene i valgdagsmålingen som ga partiet 30,57 prosent samsvarer godt med førvalgsundersøkelsen.

Ikke uventet var Hedmark det sterkeste fylket til Arbeiderpartiet med 43,2, etterfulgt av Nord-Trøndelag med 41,9 og Oppland med 41,0. De fire fylkene med lavest AP-oppslutning er Møre og Romsdal 25,2, Hordaland 24,9, Vest-Agder 23,8 og Rogaland 22,6.

Tallene i TV 2s førvalgsundersøkelse viser at Arbeiderpartiet hadde betydelig bedre grep om de eldre velgerne med 34 prosent over 60 år, mot 24 prosent under 30. Det gjorde Høyre til største parti blant de unge, enn de yngre. Også ved skolevalget ble Høyre større enn Arbeiderpartiet.

Nok en gang ble Årdal i Sogn og Fjordane sterkeste Ap-kommune med 62,7. Også i Sunndal (52,2) og Sel (50,7) fikk partiet over halvparten av stemmene.  Fire år tidligere var det hele 17 kommuner der over halvparten av velgerne stemte Arbeiderpartiet.

Eid i Sogn og Fjordane ble den svakeste av alle kommuner for Arbeiderpartiet med bare 10,0 prosent. Her var Arbeiderpartiet nest størst i 2009, mens de i år bare ble femte størst og slått av Senterpartiet, Venstre, Frp og Høyre.