Grønn bølge ved valget

En klar hovedvekt av velgere som gikk fra andre partier til Miljøpartiet De Grønne kom fra venstresiden.

PÅ TINGET: Rasmus Hansson (t.h.) ble Miljøpartiet De Grønnes første representant på Stortinget. (Foto: NTBscanpix).

PÅ TINGET: Rasmus Hansson (t.h.) ble Miljøpartiet De Grønnes første representant på Stortinget. (Foto: NTBscanpix).

Med nesten 80.000 velgere og en oppslutning på 2,8 prosent kom Miljøpartiet De Grønne for første gang inn på Stortinget.

Partiets beste fylke ble Oslo med 5,6 prosent, deretter fulgte Sør-Trøndelag og Hordaland med 3,2 prosent og Akershus med 3,1.

Partiets beste kommuner  Nesodden i Akershus 10,2 prosent, Aurland i Sogn og Fjordane 6,1, Oslo 5,6, Tjøme i Vestfold 5,3, Ås i Akershus 4,9, Modalen i Hordaland 4,7, Lillehammer 4,3, Kåfjord i Troms 4,2, Trondheim, Osterøy i Hordaland og Karasjok i Finnmark med 4,1 og Bergen og Kautokeino I Finnmark med 4,0 prosent.

Sammenlignet med stortingsvalget i 2009 gikk De Grønne mest frem i Oslo med 5,0, Hordaland med 2,8, Akershus 2,7 og Sør-Trøndelag 2,6.  Kommunene med størst vekst var Nesodden med 8,8, Oslo med 5,0 og Tjøme i Vestfold med 4,9.

En analyse av tallene i den store førvalgsundersøkelsen TNS Gallup laget for TV 2 viser at 23 prosent av velgerne som stemte på De Grønne fire år tidligere stemte SV, 22 prosent svarte at de hadde stemt Arbeiderpartiet fire år tidligere. Dermed kom omlag halvparten av velgerne De Grønne hentet fra venstresiden.

Den tredje største tilgangen av velgere til De Grønne var Venstre, mens bare fem prosent av velgerne som stemte på nykommeren kom fra de nye regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet.  Også tallene i TNS Gallups valgdagsmåling viser samme tendens.