Så godt traff TV 2s gallup

TNS Gallups valgmålinger for TV 2 ga en god indikasjon på valget. 

galluptabell

TNS Gallup gjennomførte under årets valgkamp flere intervjuer enn noen gang tidligere. Gjennomsnittet av valgkampmålingene var lå bak TV 2s prognose over hvem som var sikre på stortingsplass  og ble publisert søndag før valget.  Basert på galluptallene beregnet vi at 118 av de 150 distriktsmandatene på Stortinget var såkalt sikre. Kampen stod altså om de 32 siste distriktsmandatene. (De 19 utjevningsmandatene var umulig å beregne som sikre, fordi de avhenger av partienes nasjonale oppslutning og først fordeles på grunnlag av det endelige valgresultatet.)

Som tabellen over viser traff valgkampmålingene svært godt. Ikke for noe parti var avviket over 1,0 prosentpoeng. Samlet er det et avvik på 3,0.

Mens sistemålingene fra alle byråene hadde en del avvik fra valgresultatet, var altså gjennomsnittet av TNS Gallups målinger gjennom valgkampen mest treffsikre. Byrået traff også bedre enn de andre på den siste målingen som ble presentert lørdag før valget (samlet avvik på 6,7), Opinion Perduco/ANB traff nest best (samlet avvik 7,7), deretter fulgte Sentio/Dagens Næringsliv (samlet avvik 8,2), Ipsos MMI/Dagbladet (samlet avvik 8,6), Infact/VG  (samlet avvik 8,7), Norstat/NRK (samlet avvik 9,8), Respons/Aftenposten/BT (samlet avvik 10,5) og Norfakta/Nationen/Klassekampen (samlet avvik 13,2).

Heller ikke valgdagsmålingene traff blink. TNS Gallup hadde et samlet avvik på 6,4 som i stor grad skyldtes underrapportering av Høyre med 2,4 prosentpoeng. Infact/VG hadde samlet avvik på 6,6 prosentpoeng, størst for Arbeiderpartiet og Frp, mens valgmålingen Ipsos MMI laget for Dagbladet før og under valget hadde et avvik på 10,6 prosentpoeng fra valgresultatet. Byrået underrapporterte AP med 3,1 og overrapporterte SV med 2,1, mens avvikene var 1,8 både for Høyre og Frp.

Nettstedet poll of polls som lager et snitt av lokale målinger hadde et samlet avvik lørdag før valget på 4,9 prosentpoeng, og traff dermed bedre enn de nasjonale sistemålingene til byråene. Men mest presist ble altså snittet av TNS Gallups nasjonale målinger for TV 2 gjennom valgkampen.

Med feilmarginer på 0,4 – 0,9 prosentpoeng på førvalgsvalgmålingene var det bare SV med 0,9 som hadde et statistisk signifikant avvik. Dermed bekrefter årets valgmålinger trenden fra de siste valgene at SV måles høyere enn valgresultatet.

 Les også forskningsleder Ole Fredrik Ugland i TNS Gallup om valgmålingene