Borgerlig storeslem

De fire partiene som sonderer  om ny regjering står sterkere enn noen gang i moderne historie.

blokkene

Legger sammen oppslutningen til Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har de fire partiene som nå sonderer om å gi Norge en ny regjering ikke stått sterkere i moderne politisk historie.

Samlet har de 53,9 prosent av velgerne i ryggen, mens de rødgrønne regjeringspartiene sammen med Rødt bare fikk 41,5 prosent av stemmene. Kurven over viser hvordan det politiske Norge hadde sett ut dersom dagens to blokker hadde vært de samme siden krigen.

Bare Kåre Willochs to valg 1981 og 1985 slår Erna Solbergs resultat for Høyre.  Samtidig ledet Siv Jensen Frp inn til sitt tredje beste stortingsvalg. Med 43,1 prosent står de to partiene sterkere enn noen gang etter krigen.

Samtidig har Jens Stoltenberg nå ledet Arbeiderpartiet til sitt og partiets nest dårligste resultat, bare slått av 2001). Det var til gjengjeld SVs beste valg, mens de i år gjorde sitt dårligste valg (om vi ser bort fra forløperen SF i 1969) og bare overlevde sperregrensen med et nødskrik. Senterpartiet gjorde også sitt dårligste valg etter krigen.

Tallenes tale gjør at årets stortingsvalg ble en borgerlig storeslem – de fire borgerlige partiene vant valget med 353.639 stemmer mer enn de tre rødgrønne og Rødt. Legger vi til Miljøpartiet De Grønne på venstresiden som da blir fem partier, er den borgerlige valgseieren fortsatt 274.490 stemmer.

I 2005 vant de fire partiene på venstresiden valget med 10.003 flere stemmer enn de borgerlige, mens de fire borgerlige partiene 13.472 flere stemmer enn de rødgrønne + Rødt i 2009. Valgordningen ga likevel rødgrønt flertall på Stortinget. Blokkmessig viser altså valgvinden siden 2009 en forskyvning på 340.167 velgere i borgerlig retning.

Bakgrunnstallene i TNS Gallups store førvalgsundersøkelse laget for TV 2 viser at det var 125.000 flere tidligere rødgrønne velgere som sa de ville stemme borgerlig, enn det var borgerlige velgere som gikk til de rødgrønne.

Høyre, KrF og Venstre  hadde alle nettogevinst av velgere fra alle de rødgrønne partiene.  Frp mistet noen flere av sine tidligere velgere til Sp enn de hentet tilbake, men hadde netto velgergevinst mot Ap og SV.