Bergenserne reddet SV

Audun Lysbakken kan takke hjembyen for at SV kom over sperregrensen.

REDDET: Bergenserne berget Audun Lysbakken og SV over sperregrensen. Foto: Aleksander Andersen/NTB scanpix)

REDDET: Bergenserne reddet Audun Lysbakken og SV over sperregrensen. Ikke i noe annet fylke gikk SV mer tilbake enn i Oslo. (Foto: Aleksander Andersen/NTB scanpix)

Selv om SV har høyere oppslutning i 25 andre kommuner og faktisk kunne notere seg for en beskjeden fremgang i 15 kommuner, ville partiet havnet under sperregrensen om ikke bergenserne hadde sluttet opp om partiet.

Ikke i noe annet fylke gikk SV mindre tilbake enn i Hordaland.  Her tapte partiet bare 0,5 prosentpoeng. SV-leder Audun Lysbakken drev sammen med sin fylkesleder Steinar Nørstebø en meget målrettet valgkamp i Bergen. Til sammenligning gikk SV mest tilbake med hele 4,0 prosentpoeng i Oslo, der Heikki Holmås danket ut Akthar Chaudhry i kampen om listetoppen.

I Hordaland tapte altså SV mindre enn i resten av landet og har et overskudd på 3.838 stemmer mot hvordan de skulle gjort det om valget var like dårlig som i resten av landet. Uten bergenserne kunne altså SV havnet under sperregrensen.

For fire år siden hadde SV 7,20 prosent av forhåndsstemmene i Bergen. I år bare 5,72 prosent. På valgtingsstemmene fikk de for for fire år siden 6,84, prosent, i år ble det 6,86 prosent.  SV økte altså oppslutningen på valgdagen, og mobiliserte velgere i Bergen.  Forskjellen på mobiliseringen i forhåndsstemmene, som i snitt er vel 10 dager gamle og valtingsstemmene i Bergen, er altså 1424 stemmer.

Dessverre endret kommunaldepartementet valgloven slik at kretsresultatene ikke forteller like mye i år som tidligere. Forhåndsstemmene er ikke lenger fordelt på kretser. I tillegg ble velgere som stemte søndag i Bergen talt opp i den kretsen de avga stemme, ikke der de er registrert i manntallet.

Likevel taler stemmene avgitt på valgdagen sitt tydelige språk. I storbyene ble SV s beste valgkrets Møhlenpris i Bergen med 17,7 prosent, fulgt av Lademoen og Rosenborg i Trondheim med 15,0 og 14,6, før vi finner Nordnes og Rothaugen i Bergen med 14,0 og 14,2.

Samtlige av valgkretsene hvor SV kan notere fremgang på valgtingsstemmene i år, sammenlignet med både valgtings- og forhåndsstemmer for fire år siden ligger i Bergen. I alle disse kretsene må Rødt konstatere at de går tilbake etter at Torstein Dahle ikke lenger var toppkandidat. Beklageligvis har myndighetene ødelagt statistikken når de valgte å ikke kretsfordele forhåndsstemmene.

I tillegg vet vi at TNS Gallups valgdagsmåling for TV 2 viste at SV ble hjulpet over sperregrensen av Ap-sympatisører som stemte taktisk. 16 prosent av de som sier de stemte SV oppga at de likte Arbeiderpartiet best.  Spørsmålet som er stilt er det samme svenske valgforskere har brukt i rundt 40 år til å undersøke taktisk stemmegivning. Ved siste Riksdagsvalg fant de ut at å redde partier i en koalisjon over sperregrensen førte til stor grad av taktisk stemmegivning.

 Les også bloggposten: Lurt å stemme taktisk?