Vinnerne og taperne

SV og Arbeiderpartiet gikk tilbake i alle fylker, mens Høyre og Venstre kan notere seg for fremgang i alle fylker.

Når nesten alle stemmene fra stortingsvalget er opptalt, er det på tide å dykke litt ned i de store tallene.  Mens flere medier meldte om lav valgdeltagelse, laget vi i  TV 2 i løpet av valgsendingen en prognose på 78 prosent, som den er i skrivende stund.

Arbeiderpartiet er den store taperen. Med 30,8 prosent har partiet gjort sitt nest dårligste stortingsvalg i moderne tid. Tilbakegangen fra 2009 er på 4,5 prosentpoeng, mens partiet gikk tilbake 2,3 prosentpoeng fra fylkesvalget for to år siden. Selv om Arbeiderpartiet beholdt stillingen som landets største parti, kan de ikke notere seg for fremgang i et eneste fylke. Det kan heller ikke SV, som med 4,1 prosent berget sperregrensen med et nødskrik. Senterpartiet kan kun notere seg for fremgang i Nord-Trøndelag og Aust-Agder.

ap-tall2

I motsatt ende av skalaen finner vi Høyre som gikk frem i samtlige 19 fylker, mest i Erna Solbergs hjemfylke Hordaland med 11,1 prosentpoeng. Også Venstre kan notere seg for fremgang i alle fylker, mest i Sogn og Fjordane.

For Fremskrittspartiet peker derimot pilene ned i alle fylker, mens KrF kan notere seg for svak fremgang 12 fylker.

borgerlig-tall

Rødt gikk frem i fem fylker, men tilbake i sine to tyngste, Oslo og Hordaland. Miljøpartiet De Grønne fikk som Tv 2s prognose før valget viste sitt gjennombrudd med mandat fra Oslo. Partiet vokste mest i Oslo.

smaatall