Rykk tilbake til start

Verken de rødgrønne eller de borgerlige har økt oppslutningen siden begynnelsen av august.

STABILT: Så små har bevegelsene vært mellom blokkene siden starten av august.

STABILT: Så små har bevegelsene vært mellom blokkene siden starten av august.

Kurvene over blokkenes oppslutning på TNS Gallups målinger for TV 2 så langt i høst viser stor stabilitet. På den første målingen 5. august hadde de borgerlige 52,9 prosent på kveldens måling får de 52,7. De rødgrønne partiene startet høsten med 41,2 prosent mens de nå får 41,1. Selv om det har vært bevegelser mellom partiene er styrkeforholdet mellom blokkene dermed helt uendret og de borgerlige leder fortsatt klart.

blokkene2

Femten dager før valglokalene stenger ser det ut til at målingene stabiliserer seg noe. Etter en uke hvor pilene har pekt end for Høyre og opp for Arbeiderpartiet, viser søndagens TV 2-gallup at Høyre justeres noe opp igjen og Arbeiderpartiet noe ned.  Ap er størst med 30,8 mot Høyres 27,5.

Bakgrunnstallene viser at andelen tidligere velgere som sitter på gjerdet nå går ned for de fleste partiene. Tidligere velgere er dermed i ferd med å bli mobilisert, men ikke alle partiene får like god uttelling. Søndagens  gallup viser at 65 prosent av de spurte svarer at de vil stemme på samme parti som i 2009, mens 23 prosent har skiftet parti og 12 prosent satt seg i sofaen. Fire av ti som satt hjemme i 2009 sier de vil stemme, mens seks av ti hjemmesittere fortsatt sitter i sofaen.

66 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra 2009 er lojale mot partiet. Omregnet til antall velgere er det drøyt 80.000 som sier de vil stemme Høyre, mens bare 11.000 går motsatt vei.

66 prosent av Frps velgere fra 2009 er lojale, mens rundt 100.000 tidligere Frp-velgere sier de vil stemme Høyre. 30.000 går motsatt vei. Denne gang er det også en del tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme Arbeiderpartiet.

Høyres lojalitet bikker igjen 80-tallet med 83. Partiet henter litt færre tidligere Frp-velgere enn tidligere i uken, mens det er flere tidligere Venstre-velgere som nå sier de vil stemme Høyre.

KrFs tilbakegang skyldes først og fremst lavere lojalitet. 59 prosent av KrF-velgerne fra 2009 er lojale og partiet er det eneste som har en klar økning i andelen gjerdesittere.

Senterpartiet har 64 prosent lojale velgere fra 2009. Svært mange tidligere SP-velgere hopper ned fra gjerdet sammenlignet med tidligere i uken, men det betyr også at mange av dem går til andre partier.

Venstre har en lojalitet på 54 prosent. Partiet har i all hovedsak et problem – Høyre.  Nesten hver tredje tidligere Venstrevelger foretrekker nå Høyre.

SV er i en divisjon for seg av stortingspartiene med en lojalitet på 40.  Mer enn hver sjette tidligere SV-velger går til Arbeiderpartiet, mens mer enn hver femte går til De Grønne.

Miljøpartiet De Grønne kan notere seg for ny rekord på TNS Gallups målinger med 3,2 prosent (+ 0,3). Bakgrunnstallene viser at De Grønne henter flest velgere fra Arbeiderpartiet, tett fulgt av SV. Nær 50.000 velgere som stemte rødgrønt i 2009 sier de nå vil stemme på De Grønne, det er tre ganger så mange som partiet henter fra de borgerlige.

Andelen velgere som oppgir hvilket parti de vil stemme på er nå 80,2 prosent (+ 0,4). Det betyr at det nå er flere velgere som svarer at de vil stemme enn som faktisk stemmer på valgdagen.

Følg målingene i TV 2s partibarometer