Forvirret av tall?

Med drøye to uker igjen til valget leder de borgerlige klart på gjennomsnittet av målingene. 

snitt2408

Siden inngangen til sommeren har pilene pekt nedover for den borgerlige blokken fra 57,9 prosent i snitt 4. juli til 54,6 prosent lørdag morgen. Samtidig har de rødgrønne vokst fra 36,9 til 38,6 prosent. De rødgrønne tar altså noe innpå, men Likevel er de fremdeles langt unna flertall på Stortinget.

I sin fremstilling av målingen fra Ipsos MMI lørdag slo Dagbladet lørdag fast på forsiden: “Dramaet – Jens og Erna like store”. Målingen viste at Høyre og Arbeiderpartiet var jevnstore, men i likhet med alle andre målinger viser også tallene fra MMI at det er klart borgerlig flertall. Dagen før fortalte avisen over hele forsiden “Derfor er slaget tapt” med et bilde av Jens Stoltenberg.

Lørdag presenterte NRK Dagsrevyen en statsministermåling som viste at Jens Stoltenberg fikk 42,3 prosent og Erna Solberg 38,3 proent på spørsmål om hvem folk ønsker som statsminister. Kanalen unnlot å opplyse at Norstat bruker et tredje svaralternativ Siv Jensen som fikk 6,9 (de resterende svarte vet ikke). NRK har etter kritikk fra nettstedet pollofpolls.no beklaget sin fremstilling av denne målingen.

Samtidig som det publiseres mange nasjonale målinger bestiller også flere lokale medier målinger for sitt fylke. I Nordland har Infact (som lager nasjonale tall for VG) tatt opp to målinger med en dags mellomrom for henholdsvis NRK/Helgelands Blad/Saltenposten 19. august og Nordlys 20. august. De største avvikene for partiene er på 2,1 prosentpoeng, men samlet har de to målingene et samlet avvik på 13,7 prosentpoeng.

Faksimile av Harstad Tidene lørdag.

Faksimile av Harstad Tidene lørdag.

Over hele forsiden slo Harstad Tidene lørdag fast: “Ny meningsmåling i Harstad: Ap i sterk fremgang”.  Inne i avisen fremkommer det at Norfakta har laget en måling med 800 spurte i Troms  som viser at Ap går ned fra 29,1 til 27,8.  Men avisen har brutt ned tallene for Harstad der 120 personer er intervjuet. I Harstad får Ap 37 prosent, Høyre 23 % og Frp 22 % som er en nedgang fra 36 prosent på et tilsvarende utvalg fra juni. Problemet er bare at med 120 spurte er feilmarginene rundt 10 prosentpoeng, dermed kan de tre store partiene i realiteten være jevnstore i byen.

I begynnelsen av juli hadde Høyre og Frp et snitt på 48,3 prosent. Da slo Norsk Regnesentral fast at det var 91 prosent sannsynlighet for at de to partiene ville vinne valget. Lørdag trykket Finansavisen nye beregninger som viser at matematikerne har moderert seg og nøyer seg med å slå fast at det er 95 prosent sannsynlighet for borgerlig valgseier. Matematikerne mener det er under fem prosent sannsynlighet for at Miljøpartiet De Grønne kommer over sperregrensen på fire prosent.

Faksimile av Aftenposten.no sitt  oppslag om beregningene til NorskRegnesentral i juli.

Faksimile av Aftenposten.no sitt oppslag om beregningene til NorskRegnesentral i juli.

I en Norstat-måling for NRK denne uken der folk var spurt: “Bør Norge søke om å arrangere vinter-OL i 2022?” var tallene brutt ned på Oslo. NRK oppga at det var 57,3 prosent som svarte nei, 36,6 ja og 6,1 vet ikke. Med 130 spurte i hovedstaden er feilmarginene på presentasjonen opp mot 10 prosentpoeng. NRK kan altså ikke med sikkerhet vite om det er nei-flertall i Oslo, slik de fastslår på grunnlag av tallene.

Søndag kveld kommer vi med nye tall fra TNS Gallup i TV 2s valgmagasin klokken 21.20.

Følg med i partibarometeret på tv2.no