Større spenning enn vanlig

Sjelden har jeg fått flere spørsmål om tall enn foran høstens første TV 2-gallup.

JEVNERE: Med fem uker igjen tar de rødgrønne innpå de borgerlige. (Foto: TV 2).

JEVNERE: Med fem uker igjen tar de rødgrønne innpå de borgerlige. (Foto: TV 2).

Med bare fem uker igjen til valgdagen presenterte TV 2 i kveld den første augustmålingen fra TNS Gallup. Den viser at de rødgrønne partiene tar innpå de borgerlige. Men TV2 s mandatberegninger gir likevel flertall til Høyre og Fremskrittspartiet. Sammelignet med juli er det færre som oppgir hvilket parti de skal stemme på 75,6 prosent, mot 77,4.

Høyre er forstatt størst med 31,6 prosent, selv om de går tilbake med 2,5 prosentpoeng fra juli, er de fortsatt større enn i juni da de hadde 30,6. Tallene viser at 83 prosent av Høyres velgere er lojale mot partiet, det er noen færre enn i juli, men det er andelen tidligere Høyre-velgere som har satt seg på gjerdet som øker til 11 prosent. Svært få tidligere Høyrevelgere har funnet seg andre partier.

Med en fremgang på 1,7 til 30,1 puster Arbeiderpartiet Høyre i naken i kampen om å bli størst. 64 prosent av Ap-velgerne fra 2009 er lojale, mens det var 63 i juli. Hver sjette Ap-velger, 15 prosent, sitter fortsatt på gjerdet, omlag like mange som har gått til Høyre og Frp. Omregnet til antall velgere er det 150.000 som går fra Ap til de to høyrepartiene, mens bare 24.000 velgere går motsatt vei.

61 prosent av Frp-velgerne fra 2009 er trofaste mot partiet, mens 19 prosent sier de vil stemme Høyre. Det betyr at rundt 118.000 Frp-velgere har forsvunnet til Høyre, mens bare 11.000 går motsatt vei.

Senterpartiet og SV som begge klatrer seg et stykke over sperregrensen på denne målingen har også bedre grep om egne velgere enn i juli. Senterpartiet mister flere velgere til de borgerlige enn de rødgrønne, mens Shver fjerde SV-velger foretrekker Arbeiderpartiet.

Situasjonen er motsatt for KrF og Venstre. Særlig Venstre sliter med velgerflukt, begge de to partiene henter relativt få nye velgere.

I den forrige bloggposten beskrev jeg hvor ulikt kvinner og menn stemmer. På denne målingen svarer 35 prosent av mennene at de de stemmer rødgrønt, mot 48 prosent av kvinnene. 51 prosent av mnenen sier de stemmer Høyre og Frp, mot 40 prosent av mennene, mens 59 prosent av mennene og 47 prosent av kvinnene sier de stemmer borgerlig.

Det er ellers verdt å merke seg at Miljøpartiet De grønne får tidenes høyeste oppslutning på en stortingsmåling fra TNS Gallup med 2,4 prosent. Det gir på TV 2s mandatberegning et mandat i hovedstaden. De Grønne ser dermed ut til å starte høsten like sterkt som de avsluttet våren på enkelte målinger, da snittet lå på 2,0.

Hvem tror du vinner valget 9. september?