Frp vinneren i juni

Fremskrittspartiet går mest frem, mens pilene peker feil vei for de rødgrønne.

VINNER I JUNI: Siv Jensen og Frp går mest frem på gjennomsnittet i juni, mens de rødgrønne regjeringspartiene går tilbake. (Foto: NTB Scanpix).

Etter at Norstat/Vårt Land som det siste av byråene publiserte sine junitall, er det siste månedssnittet før sommerferien klart. Formkurven peker mot regjeringsskifte med Fremskrittspartiet som vinner på junimålingene med en fremgang på 1,0 prosentpoeng til 16,4 prosent, mens Høyre ligger stabilt på 32,0.

Arbeiderpartiet som har satset hardt på økende kurve inn i sommeren er taperen på junisnittet. Det største regjeringspartiet går tilbake med 0,6 prosentpoeng til 28,7. Også SV og Senterpartiet går tilbake med henholdsvis 0,3 og 0,1 prosentpoeng til 4,3 og 4,5 prosent. Samlet har dermed regjeringspartiene mistet 1,0 prosentpoeng i juni.

KrF kan notere seg for en pluss på 0,2 i juni til 5,3, mens Venstre går tilbake 0,3 til 4,2 og er dermed nærmest sperregrensen av stortingspartiene. En samlet opposisjon styrker seg med 1,0 prosentpoeng.

Rødt går tilbake med 0,2 prosentpoeng fra mai til 1,58, og er dermed mindre enn Miljøpartiet De Grønne som ligger ganske stabilt fra mai med et snitt på 1,73.

Et stortingsvalg i tråd med gjennomsnittet av de nasjonale målingene i juni ville gitt Arbeiderpartiet 52 mandater, mens SV og Senterpartiet ville fått 7 hver. Samlet ville de tre rødgrønne regjeringspartiene dermed fått 66 mandater, i tillegg til at Rødt kniper et mandat med knapp margin i Oslo.

På borgerlig side får Høyre 57 mandater i juni, mens Fremskrittspartiet får 29. De to partiene har dermed 86 mandater og flertall på beregningene av det siste månedssnittet før sommeren. I tillegg får KrF 9 mandater og Venstre 7.

Ser vi på endringene fra snittet i mai blir dette sammensetningen av Stortinget:

AKERSHUS: Ap tar et ekstra mandat fra SV som igjen tar utjevning fra SV. OSLO: KrF tar utjevning fra Venstre. HEDMARK: Sp tar utjevning fra SV. (Ingen endringer i Oppland og Buskerud).

VESTFOLD: KrF tar utjevning fra SV og skyver dermed SVs nestleder Inga Marte Thorkildsen ut av Stortinget. VEST-AGDER: Venstre tar utjevning fra KrF. HORDALAND: Frp tar tredjemandatet fra SV, men Audun Lysbakken kniper utjevningsmandatet fra Sp. (Telemark, Aust-Agder og Rogaland er uendret).

NORD-TRØNDELAG: SV tar utjevning fra Venstre. (Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark er uendret).

I junisnittet inngår følgende nasjonale stortingsmålinger publisert i juni: InFact/VG 09/06 2013 Ipsos MMI/Dagbladet 22/06 2013 Norfakta/Nationen/Klassekampen 08/06 2013 Norstat/NRK 06/06 2013 Norstat/Vårt Land 27/06 2013 Opinion Perduco/ANB 13/06 2013 Respons/Aftenposten/BT/Adressa/Aftenbladet 15/06 2013 Sentio/DN 22/06 2013 TNS Gallup/TV 2 03/06 2013, som er sammenlignet med snittet 3. juni 2013).