Lysbakkens problem

Med 4,4 prosent er det få lyspunkter for SV-leder Audun Lysbakken.

SLITER: SV-leder Audun Lysbakken har ikke draget på velgerne. (Foto: NTB Scanpix).

Femten måneder etter at Audun Lysbakken overtok som leder for et kriserammet parti, starter innspurten til det som blir hans første styrkeprøve som partileder.

Ved forrige kommunevalg samlet SV bare 4,1 prosent av velgerne, mens de ved stortingsvalget to år tidligere hadde 6,2 prosent av velgerne i ryggen.

Etter at den siste politiske våren i denne stortingsperioden er unnagjort viser gjennomsnittet i TV 2s partibarometer at SV samler 4,4 prosent på målingene. Det er nøyaktig den samme oppslutningen som partiet hadde for et år siden.

SISTE TRE MÅNEDER: SV sliter med å holde på velgerne, viser snittet av stortingsmålingene.

Legger vi til de lokale målingene har jeg estimert et snitt for SV på 4,48 prosent.

TNS Gallups målinger fra det siste året viser at under halvparten av velgerne som stemte SV i 2009 vil gjøre det samme igjen. Partiet har det siste året mistet flest velgere til storebror i regjeringen Arbeiderpartiet, men tallene viser også en betydelig lekkasje til alle de andre partiene på Stortinget. De siste månedene har det også vært mulig å se en økende lekkasje til partier som Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Den samme tendensen er synlig i bakgrunnstall jeg har fått kjennskap til hos flere andre byråer.

I mars laget jeg analyse av hvem som har snudd ryggen til SV siden forrige stortingsvalg. Situasjonen er ikke stort lysere i dag. SV mister mange av sine tidligere velgere og henter svært få nye . De fleste nye som kommer til SV kommer fra Arbeiderpartiet.

«SVs eksistensberettigelse ligger i å være et tydelig, radikalt alternativ til Arbeiderpartiet», skriver valgforsker Anders Todal Jensen i en artikkel om SV i siste nummer av statsvitenskaplig tidsskift. Han argumenterer for at avstanden mellom velgernes bilde av SV og partiets bilde av seg selv trolig er økende.

I forkant av SVs landsmøte i mars ba TNS Gallup velgerne oppgi hvem som er ledere for de ulike partiene. Bare 17,7 prosent svarte Audun Lysbakken når spørsmålet var SV. Selv blant velgerne som svarte at de ville stemme på partiet var det bare 45,1 prosent som visste at partilederen heter Audun Lysbakken.

Nå skal Lysbakken ut i sin første valgkamp som leder for SV. Utgangspunktet er 4,4 prosent. Erfaringene fra de siste valgene viser at SV er overvurdert på målingene og gjør det dårligere når valgdagen kommer. I tillegg har partiet fått en ny utfordrer i kampen om velgerne som setter miljø høyt på dagsorden – De Grønne.

Faller SV under sperregrensen får partiet ganske sikkert et mandat fra Oslo, men også SV-leder Audun Lysbakken kan komme inn på Stortinget selv om partiet havner under 4,0-prosent. Kommer de over er situasjonen lysere. Da får de nemlig være med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene på Stortinget.

Tror du SV kommer over sperregrensen ved stortingsvalget 9. september?