Et stabilt halvår på målingene

OSLO (tv2.no): Mens enkeltmålingene spriker, viser gjennomsnittet av målingene stor stabilitet.

STABILT: Kurven viser utviklingen i gjennomsnittet av de nasjonale målingene i år.

De siste meningsmålingene spriker noe og tyder på at det er mange velgere som er i bevegelse mellom partiene. Dessuten er det nå en relativt høy andel av velgerne, opp mot 80 prosent som sier at de vil stemme. Ved forrige stortingsvalg var det 76,4 prosent av velgerne som stemte, mens det ved kommunevalget for to år siden var 64,2 prosent av velgerne som stemte.

Med 87 døgn og 1 time igjen til valglokalene stenger, sparker Oddvar Stenstrøm i kveld klokken 20 i gang valgkampens første partilederdebatt.

Når tv-valgkampen starter viser gjennomsnittet av målingene i vårt partibarometer at Høyre er størst med 31,7 prosents oppslutning, mens Arbeiderpartiet har 28,9 og Fremskrittspartiet 16,1.

Et stortingsvalg på grunnlag av gjennomsnittet 87 døgn før valget viser at Høyre ville blitt Stortingets største pari med 57 mandater, Arbeiderpartiet ville fått 52, Frp 28, KrF 9, Venstre 8, Senterpartiet 7, SV 7 og Rødt 1 mandat, mens De Grønne nærmer seg mandat også på snittet av målingene. Et valg i dag ville dermed gitt Høyre/Frp et knappest mulig flertall med 85 mandater. Et alternativ med Høyre, KrF og Venstre får nå 74 mandater og er større enn de rødgrønne regjeringspartiene som samler 65 mandater.

Men selv om enkeltmålingene spriker noe er stabilitet det første ordet som faller meg inn når jeg ser nærmere på gjennomsnittet av målingene i år.

STABILT: Det er små endringer i snittet fra januar til midten av juni.

Ingen partier har altså beveget seg med enn 0,6 prosentpoeng på snittet siden inngangen av året. Vinneren er Miljøpartiet De Grønne, som ved starten av året ikke var med i rapportene fra alle byråene. Den reelle vinneren i den grad man kan snakke om en vinner når endringene er innenfor feilmarginen er Arbeiderpartiet med en vekst på 0,5 prosentpoeng. I motsatt ende finner vi Høyre som så langt i år har falt med 0,4 prosentpoeng på snittet av målingene.

Med kveldens partilederdebatt starter for alvoret kampen om velgerne. Du kan følge #2valg  i partibarometeret og på våre valgsider.