Flertall av blå fylker

OSLO (tv2.no): Med Arbeiderpartiet som størst og tre under sperregrensen blir det store endringer i mandatkabalen.

1286

For første gang på et år kan Jens Stoltenberg glede seg over at Arbeiderpartiet er landets største parti på TNS Gallups måling for TV 2. De rødgrønne får samlet 39,8 prosent, som er to prosentpoeng over resultatet i begynnelsen av mai. Men fordi SV havner under sperregrensen betyr det bare 73 mandater til regjeringspartiene.

Høyreleder Erna Solberg kan fortsatt glede seg over at hun har de mest lojale velgerne 86 prosent av de som stemte på Høyre i 2009 vil gjør det igjen. Høyres tilbakegang fra mai er beskjeden, men både Frp, KrF og Venstre går tilbake samlet taper opposisjonspartiene 4,9 prosentpoeng siden mai og har nå bare 53,1 prosent. Med de to små under sperregrensen gir det 95 mandater.

Når bare fire av de sju partiene på Stortinget er med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene, viser TV 2s mandatberegninger på grunnlag av junitallene fra TNS Gallup at det blir store endringer i hvem som som kommer inn på Stortinget.

Med et slikt valgresultat vil det være flertall for opposisjonspartiene på 11 av de 19 fylkesbenkene:

INNE PÅ TINGET: Med TNS Gallups måling for TV 2, 98 dager før valget er disse inne.

INNE PÅ TINGET: Med TNS Gallups måling for TV 2, 98 dager før valget er disse inne.

INNE PÅ TINGET: Med TNS Gallups måling for TV 2, 98 dager før valget er disse inne.