Størst utenfor Stortinget

BERGEN (tv2.no): De Grønne er for første gang største parti utenfor Stortinget på gjennomsnittet av målingene.

STØRRE ENN RØDT: Hanna Markussen er talskvinne for Miljøpartiet De Grønne. (Foto: TV 2).

101 dager før valglokalene stenger presenterte Vårt Land målingen fra Norstat i mai, som viser at De Grønne får sin nest sterkeste nasjonale måling noen sinne. I mai er det bare Ipsos MMI/Dagbladet som ikke har presentert tall for partiet.

TV 2s gjennomsnittsberegning viser at De Grønne får 1,63 prosent på snittet av målingene som har oppgitt oppslutning for partiet i april. Dermed passerer de Rødt som får 1,55 på snittet for april, og er for første gang største parti utenfor Stortinget.

Siden årsskiftet har snittet for De Grønne vokst med 0,6 prosentpoeng . TV 2s beregninger på Vårt Lands maimåling viser at partiet kapret mandat i Oslo.

Gjennomsnittet for mai viser at Arbeiderpartiet går mest frem fra april med 0,8 prosentpoeng til 28,9 prosent. Fremskrittspartiet går mest tilbake med 1,1 til 15,5, mens Høyre får 32,1 (- 0,3). KrF får 5,2 (+ 0,1), Senterpartiet 4,4 (- 0,4), SV 4,7 (som i april), Venstre 4,8 (+ 0,3) og Rødt 1,3 (som i april).

TV 2s beregninger på grunnlag av snittet for mai viser at det er endringer i fem fylker sammenlignet med april:

 

INNE PÅ TINGET: TV 2s beregninger av gjennomsnittet på målingene i mai. I Oslo kniper Venstres Ola Elvestuen utjevningsmandatet fra Hans Olav Syversen (KrF) som hadde det i april, mens SVs Karin Andersen kniper utjevningsmandatet i Hedmark og sender dermed Senterpartiets nestleder Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) ut av Stortinget. Selv om De Grønne er større enn Rødt på nasjonalt snitt, er det Rødt som kaprer mandat i Oslo.

INNE PÅ TINGET: TV 2s beregninger av gjennomsnittet på målingene i mai. INNE PÅ TINGET: TV 2s beregninger av gjennomsnittet på målingene i mai. KrFs Torhild Brandsdal kommer inn på utjevningsmandat fra Vest Agder i mai, på bekostning av Hans Anthonsen (V) som hadde dette mandatet i april.

 

INNE PÅ TINGET: TV 2s beregninger av gjennomsnittet på målingene i mai. I Nordland kaprer Jonny Finstad tredjemandatet for Høyre, og henviser dermed Janne Sjelmo Nordås (Sp) til utjevning. Dermed er Marius Meisfjord Jøsevold (SV) som hadde utjevning i april ute.

 Følg partibarometeret på tv2.no