Disse er inne på Stortinget

Begge de to store partiene går tilbake på TNS Gallups måling for TV 2 i mai, noe som skaper flere endringer i fordelingen av mandater til Stortinget.

FIRE MÅNEDER IGJEN: Det nærmer seg valg og kampen om plassene hardner til (Montasje: TV 2).

Et valg i tråd med målingen i mai ville gitt Høyre og Fremskrittspartiet flertall med knappest mulig margin, 85 mandater. Fire måneder før valget er de rødgrønne er langt unna flertall med 66 mandater.

Tilbakegangen til de to store kan delvis skyldes at det er en lavere andel av de spurte som oppgir hvilket parti de ville stemme på enn det har vært på flere måneder. Bare 74,2 prosent av de spurte oppgir partipreferanse, noe som kan tyde på at debatten de siste ukene ikke har mobilisert folks interesse for valget.

Her finner du oppslutningen til partiene 

TV 2s beregninger av hvem som ville kommet inn på Stortinget viser endringer i flere av fylkene.

I Oslo mister Arbeiderpartiet sitt sjettemandat Marit Nybakk og Høyre sitt åttendemandat Frode Helgerud, mens Venstre plukker sitt andre distriktsmandat til Ola Elvestuen og Rødt får inn Bjørnar Moxnes. Utjevningsmandatet som i mars gikk til KrFs Hans Olav Syversen går i mai til SVs andrekandidat Ingunn Gjerstad.

I Akershus mister Ap sitt femtemandat, Gunvor Eldegard, mens SVs Bård Vegar Solhjell kaprer distriktsmandat, slik at KrFs Malin Stensønes kaprer utjevningsmandatet. I Buskerud tipper utjevningsmandatet fra Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til Venstres Rebekka Borsch.

INNE PÅ TINGET. Disse kommer inn på TV 2s beregninger av TNS Gallups tall i mai.

I Telemark gikk utjevninmgsmandatet i april til SVs Ådne Naper, mens det i mai er tilbake hos Geir Bekkevold fra KrF, som også hadde dette i mars.

I Rogaland mister Høyre sitt sjettemandat Sissel Knutsen Hegdal, mens Venstre s Iselin Nybø kaprer fast mandat. Dermed er det åpent for Senterpartiets Geir Pollestad på utjevning.

I Hordaland mister Høyre sitt sjettemandat Ove B. Trellevik, mens Fremskrittspartiets Laila Reiertsen kaprer mandat.

INNE PÅ TINGET. Disse kommer inn på TV 2s beregninger av TNS Gallups tall i mai.

I Møre og Romsdal mister Arbeiderpartiet sitt tredjemandat Tove Lise Torve, mens KrFs Rigmor Andersen Eide kaprer fast mandat. Dermed er det plass til Senterpartiets Jenny Klinge på utjevning.

I Sør-Trøndelag mister Sentrerpartiets Heidi Greni utjevningsmandatet til SVs Snorre Valen.

INNE PÅ TINGET. Disse kommer inn på TV 2s beregninger av TNS Gallups tall i mai.

I de andre fylkene er det ingen endringer sammenlignet med april på TV 2s mandatberegning, basert på de nasjonale tallene fra TNS Gallup.