Her er Ernas sukessoppskrift

GARDERMOEN (tv2.no): Høyre har vunnet fem ganger så mange nye velgere som de har mistet.

VELGERMAGNET: Høyreleder Erna Solberg trekker til seg fem ganger så mange nye velgere som hun mister, viser TV 2s analyse av TNS Gallups målinger. (Foto: NTB Scanpix).

Høyre-leder Erna Solberg er folkets soleklare favoritt til å bli statsminister etter valget.

En analyse av alle målingene TNS Gallup har laget for TV 2 det siste året, viser at 85,3 prosent av velgerne som stemte på partiet i 2009 ville gjort det same i dag. Ingen andre partier er i nærheten av å ha like trofaste velgere. Høyre henter desidert flest velgere fra alle andre partier, unntatt SV, der velgerne rømmer til storebror i regjeringen.

Analysen viser at Høyre har vunnet nesten like mange nye velgere siden stortingsvalget i 2009 som de har lojale velgere. Sammenligner vi antall nye velgere med antal velgere som har forsvunnet siden forrige stortingsvalg har Høre hentet fem ganger så mange nye velgere.

Høyre er største parti i Oslo og Akershus og på Sør- og Vestlandet. På resten av Østlandet og nord for Dovre puster de Arbeiderpartiet i nakken. Høyre er størst i alle aldersgrupper. Høyre er største parti blant menn, mens de er knepent slått av Arbeiderpartiet blant kvinner.

Analysen viser at 12,7 prosent av alle som det siste året er intervjuet og har svart at de stemte på Arbeiderpartiet i 2009, eller rundt 120.000 velgere, i dag ville stemt Høyre. Det er en klar overvekt av velgere i aldersgruppen 45-59 år og en litt høyere andel som jobber i privat sektor enn i offentlig sektor.

45 prosent av de nye velgerne til Høyre som i 2009 stemte på et annet parti kommer fra Høyre, stemte på Arbeiderpartiet, mens 33 prosent stemte på Fremskrittspartiet. Høyre har et klart positivt bytteforhold av velgere mot alle de andre stortingspartiene. Av de få som har forlatt Høyre går nesten halvparten til Frp, hver femte til Arbeiderpartiet og hver sjette til Venstre.

Høyre har hentet nesten like mange nye velgere fra Fremskrittspartiet som fra Arbeiderpartiet. Blant velgerne som går fra Frp til Høyre er det en klar overvekt i aldersgruppen 30 – 44 år, og klart flest av dem jobber i privat sektor. Også blant velgerne som går fra Venstre til Høyre er de en klar overvekt i aldersgruppen 30 – 44 år.

Sammenlignet med oppslutningen Høyre fikk i 2009 gjør partiet det relativt sett best nord for Dovre og Østlandet unntatt Oslo og Akershus, altså i de fylkene hvor de stod svakest ved valget i 2009

Målingene det siste året viser at Høyre er største  parti i 11 av landets fylker: Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland og Troms.

 

Her finner du velgeranalysen av Kristelig Folkeparti

Her finner du velgeranalysen av Arbeiderpartiet

Her finner du velgeranalysen av Venstre

Her finner du velgeranalysen av Senterpartiet

Her finner du velgeranalysen av SV