Helblått flertall glipper

Høyre og Fremskrittspartiet får 84 mandater i april og mister dermed flertallet.

IKKE HELBLÅTT: Høyre og Frp mister flertallet på snittmålingen i april. (Foto: NTB Scanpix).

Etter at Vårt Land publiserte apriltallene fra Norstat, 2. mai er gjennomsnittet for april klart. Det viser små bevegelser, med størst tilbakegang for marsvinneren Fremskrittspartiet, og størst fremgang for Arbeiderpartiet.

Med en pluss fra mars på 0,2 prosentpoeng får Arbeiderpartiet 28,1 på TV 2s gjennomsnitt i april. Det er et stykke igjen til Høyre som ligger stabilt på gjennomsnittet fra mars med 32,4 prosent. Fremskrittspartiet går imidlertid tilbake med 0,4 prosentpoeng fra mars til 16,6 prosent.

KrF må også notere seg for tilbakegang med 0,2 prosentpoeng til 5,1, men er fortsatt fjerde størst. Senterpartiet står på stedet hvil med 4,8 prosent, mens SV øker 0,1 prosentpoeng til 4,7 på aprilsnittet. Venstre går tilbake 0,1 til 4,5, Rødt får 1,4 (+ 0,1), De Grønne står på stedet hvil med 1,1, mens andre partier får 1,3.

Følg partibarometeret på tv2.no

TV 2s mandatberegninger viser at et valg i dag ville gitt Høyre 56 mandater, mens Fremskrittspartiet får 28. Dermed mister de to partiene flertallet på gjennomsnittet i april med knapp margin når de samlet får 84 mandater. I tillegg får KrF 9 mandater og Venstre 8, slik at opposisjonen samler 101 på snittet i april.

Arbeiderpartiet får 51 mandater, Senterpartiet og SV 8 hver, mens Rødt får et mandat. Samlet har de rødgrønne dermed 67, pluss Rødts ene, som er det nest siste distriktsmandatet i Oslo.

Det er små bevegelser på mandatfordelingen fra mars. Venstre mister sitt andremandat i Oslo til Rødt, men kniper et utjevningsmandat i Nord-Trøndelag på bekostning av Frp, som i liket med Høyre og Arbeiderpartiet ikke kaprer utjevningsmandater i april.

Aprilsnittet viser at disse ville kommet inn på Stortinget:

INNE I APRIL: TV 2s mandatberegning på grunnlag av snittet i april.

INNE I APRIL: TV 2s mandatberegning på grunnlag av snittet i april.

INNE I APRIL: TV 2s mandatberegning på grunnlag av snittet i april.