Hit flykter velgerne fra KrF

TRONDHEIM (tv2.no): KrF mister dobbelt så mange velgere til andre partier som de henter tilbake.

HALLELUJA: Knut Arild Hareide og Dagrun Eriksen tok bølgen under partiets landsmøte. (Foto: Ned Alley/NTB scanpix)

Under landsmøtet i Kristelig Folkeparti slo partileder Knut Arild Hareide fast at hans fremste mål er at KrF skal inn i regjering etter høstens valg. En fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2 viser at partiets velgere ønsker seg en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre, mens de er skeptiske til å slippe Frp inn i regjering.

En analyse av alle målingene TNS Gallup har laget for TV 2 det siste året viser at KrF faller under sperregrensen om ungdommen får bestemme, mens de har et godt grep om eldre kvinner. KrF bare har en oppslutning på 2,7 prosent blant velgere under 30 år, mens 6,6 prosent av velgerne over 60 år svarer at de vil stemme på partiet.

KrF har klart høyere oppslutning blant de som oppgir at de er hjemmeværende eller driver med husarbeid i hjemmet, enn de gjør blant folk som er yrkesaktive.  Partiet har også klart lavere oppslutning blant folk med høy inntekt enn i lavinntektsgruppene.

66,9 prosent er velgerne til Kristelig Folkeparti fra stortingsvalget i 2009 er lojale mot partiet.  11,1 prosent har forsvunnet til Høyre, mens 12,0 prosent har satt seg på gjerdet. Bare 3,0 prosent av de tidligere KrF-velgerne har forsvunnet til de rødgrønne partiene.

Analysen viser at KrF henter svært få nye velgere. Partiet taper dobbelt så mange velgere til andre partier som de vinner tilbake fra andre. 8 av 10  velgere fra 2009 som har forlatt partiet til fordel for et annet parti har gått til Høyre eller Fremskrittspartiet. ¨

Halvparten av de nye velgerne KrF henter fra andre partier stemte på de rødgrønne i 2009, mens fire av ti nye stemte på Høyre eller Fremskrittspartiet.

Store deler av intervjuene er gjort etter at KrF i fjor høst satt døra på gløtt for samarbeid med Fremskrittspartiet. Vedtaket ser dermed ikke ut til å ha ført til velgerflukt fra KrF til de rødgrønne partiene, slik enkelte av skeptikerne i partiet fryktet.

Ikke overraskende står KrF klart sterkere på Sør- og Vestlandet med 7,6 prosent, enn i resten av landet. I Oslo og Akershus og nord for Dovre havner KrF under sperregrensen.

KrF gjør det relativt best i Oslo, Buskerud, Vest-Agder, Hordaland og Møre og Romsdal, men partiet sliter med velgerflukt og få nye velgere i ale deler av landet.

Dersom det hadde vært stortingsvalg i dag ville KrF kapret tre distriktsmandater – i Olaug Bollestad i Rogaland, Knut Arild Hareide i Hordaland og Hans Fredrik Grøvan i Vest-Agder.  Dersom partiet kommer over sperregrensen må de kjempe om utjevningsmandater i de andre fylkene. Dermed er det høyst usikkert hvilke andre som kommer inn på Stortinget for Kristelig Folkeparti.

KrF ligger i øyeblikket best an av småpartiene på Stortinget. De har mer lojale velgere enn både Senterpartiet, SV og Venstre.  Det største problemet til KrF er at de ikke klarer å hente særlig mange nye velgere.

Tror du KrF kommer over sperregrensen 9. september?

Her finner du velgeranalysen av Arbeiderpartiet

Her finner du velgeranalysen av Venstre

Her finner du velgeranalysen av Senterpartiet

Her finner du velgeranalysen av SV