Hit rømmer Ap-velgerne

FOLKETS HUS (tv2.no): Arbeiderpartiet mister nesten tre ganger så mange velgere til andre partier som de henter tilbake.

VELGERNE FLYKTER: Jens Stoltenberg har skremt nesten tre ganger så mange tidligere Ap-velgere over til andre partier , som Arbeiderpartiet henter tilbake. (Foto: NTB scanpix).

Under landsmøtet til Arbeiderpartiet slo Jens Stoltenberg fast at han tror Arbeiderpartiet kan vinne valget i september.  Fem måneder før valget tyder alle bakgrunnstallene i meningsmålingene på at partiet har en svært tøff jobb foran seg om de skal lykkes.

En analyse av alle intervjuene TNS Gallup har gjort for TV 2 det siste året viser at 63,5 prosent av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet i 2009 er lojale mot partiet. De andre har forsvunnet, enten rett til andre partier eller til sofaen. 12,7 prosent av velgerne som stemte Arbeiderpartiet i 2009 har gått til Høyre.

Omregnet til antall velgere har rundt 120.000 forlatt Arbeiderpartiet til fordel for Høyre siden stortingsvalget i 2009.  Analysen viser at Arbeiderpartiet er mindre enn Høyre i alle aldersgrupper. Mens Høyre er størst i Oslo/Akershus og på Sør- og Vestlandet, er Arbeiderpartiet med knapp margin større i resten av landet.

Tallene viser at menn er mer utro mot Jens Stoltenberg & co enn kvinner.  Samtidig henter Arbeiderpartiet flere nye kvinnelige velgere, særlig fra regjeringspartner SV.En av seks velgere som stemte SV i 2009 sier nå at de vil stemme Arbeiderpartiet.

Bare 44,2 prosent av velgerne som nå sier at de vil stemme på Arbeiderpartiet er menn. Med en oppslutning på 25,0 blant menn og 33,3 prosent blant kvinner er Ap i ferd med  bli et parti for kvinner.

Det er dramatisk for Arbeiderpartiet når tallene viser at ni av ti velgere som har forlatt partiet til fordel for et annet parti har gått til et av de borgerlige partiene. Samtidig kommer to av tre nye velgere som stemte på et annet parti i 2009 fra de to andre rødgrønne regjeringspartiene. Bare en av tre nye Ap-velgere kommer fra de borgerlige.

Analysen viser at det er en langt større andel av de tidligere Ap-velgerne mellom 45 og 59 år som nå sier de vil stemme Høyre enn i de andre aldersgruppene, mens det er en vesentlig større andel av de tidligere AP-velgerne mellom 30 og 44 år som sier de vil stemme Venstre enn det er i de andre aldersgruppene.

Alle intervjuene til TNS Gallup fra det siste året viser at det bare er i Nord-Trøndelag Arbeiderpartiet har en oppslutning på over 40 prosent. Her hadde de 43,5 ved stortingsvalget i 2009.

Tallene viser at det ikke er et eneste fylke der Arbeiderpartiet henter flere nye velgere fra andre partier enn de mister til andre partier. Partiet gjør det forholdsvist best i bytteforholdet mellom nye og tapte velgere i  Oslo, Rogaland og Troms.

Det er bare i de yngste aldersgruppene at Arbeiderpartiet henter like mange nye velgere som de mister. Blant velgere over 30 år viser tallene netto tap.

En fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2 viser at to av tre AP-velgere foretrekker en ren Arbeiderpartiregjering fremfor den rødgrønne regjeringen etter stortingsvalget 9. september.

Fem måneder før valget viste den siste målingen fra TNS Gallup 29,9 prosent for Arbeiderpartiet, mens gjennomsnittet av målingene ligger litt lavere med 27,8 prosent.  Høyre har henholdsvis 33,5 prosent på TV 2/TNS Gallup i april og 32,2 prosent på TV 2s snitt av stortingsmålinger.  Tror du Arbeiderpartiet blir størst ved valget?

 Her finner du velgeranalysen av Venstre

Her finner du velgeranalysen av Senterpartiet

Her finner du velgeranalysen av SV