Det lille svingdørpartiet

FORNEBU (tv2.no): Bare SV har færre trofaste velgere enn Venstre.

SVINGDØRPARTIET: Venstre-leder Trine Skei Grande rekrutterer mange nye velgere, men sliter med å holde på dem. (Foto: NTB scanpix).

Den typiske Venstrevelgeren er relativt ung og relativt urban. Faktisk bor hver femte velger som sier de vil stemme Venstre i hovedstaden. Dermed kan valgkampen i hovedstaden bli helt avgjørende for om Venstre klarer sperregrensen ved høstens valg.

61,7 prosent av velgerne som stemte Venstre ved stortingsvalget i 2009 sier de vil gjøre det samme igjen. Det viser en analyse av alle intervjuene TNS Gallup har gjort for TV 2 det siste året. Bare SV har færre lojale velgere, og Venstre fremstår som det lille svingdørpartiet i norsk politikk.

Analysen av Venstre viser at partiet henter flere nye velgere enn de har mistet fra forrige valg. Nøkkelen til suksess for Venstre ligger dermed i å tette igjen proppen i badekaret og sørge for at tidligere velgere holder fast ved partiet.  Av de tidligere Venstre-velgerne som forsvinner til et annet parti svarer sju av ti Høyre, mens en av ti svarer KrF eller Frp. Partiet mister dermed svært få velgere til de rødgrønne.

De nye Venstre-velgerne som kommer fra et annet parti stemte imidlertid i stor grad rødgrønt i 2009. Hele sju av ti nye velgere som Venstre har hentet fra andre partier stemte på et av regjeringspartiene i 2009. Partiet henter netto mellom 11.000 og 12.000 flere velgere fra Arbeiderpartiet enn de mister motsatt vei. Ved en kamp mot sperregrensen i september kan dette være de avgjørende velgerne.

Det er klart flest menn som har gått fra Arbeiderpartiet til Venstre, mens det er flest kvinner som har forlatt Venstre til fordel for Høyre.

Analysen viser at Venstre mister flest velgere i Oslo og Akershus fra 2009,mens de henter relativt flest nye velgere i Hordaland. Partiet mister klart flest kvinnelige velgere, særlig blant kvinner mellom 30 og 44 år, mens det er en relativt jevn kjønnsfordeling blant de nye Venstrevelgerne.

Dersom vi legger målingene fra det siste året til grunn ville Venstre kapret distriktsmandater i Oslo, Akershus og Hordaland, mens de ikke er så langt unna i Sør-Trøndelag. I alle de andre fylkene må partiet kjempe om utjevningsmandater dersom de kommer over sperregrensen. Dermed er det høyst usikkert hvilke av partiets toppkandidater som kan ta plass på Stortinget, om partiet klarer sperregrensen i september.

Blant velgere under 45 år har Venstre en oppslutning på seks-sju prosent, mens partiet ligger godt under sperregrensen blant velgere over 45 år. De to sterkeste landsdelene til Venstre er Oslo/Akershus og sør- og vestlandet. Oppslutningen blant menn og kvinner er omtrent like stor.

En måling TNS Gallup har gjort for TV 2 i april viser at Venstres velgere ønsker seg en regjering med Høyre, KrF og Venstre etter valget, mens de sier nei til å slippe Frp inn i regjeringen.

Fem måneder før valget viste den siste målingen fra TNS Gallup 4,0 – altså akkurat på sperregrensen for Venstre. Tror du partiet havner over sperregrensen ved valget 9. september?

Følg meningsmålingene i partibarometeret