Disse er inne på Stortinget

Høyre og Arbeiderpartiet går frem og kaprer henholdsvis fem og tre nye mandater sammenlignet med marsmålingen til TNS Gallup.

VOKSER: Høyre og Arbeiderpartiet øker mest på TNS Gallups aprilmåling for TV 2. (Foto: NTB scanpix).

Dersom det var stortingsvalg i dag ville Høyre og Fremskrittspartiet fått flertall med 87 mandater på Stortinget. Aprilmålingen viser at de fire småpartiene på Stortinget alle ligger på firetallet og dermed faretruende nær sperregrensen for tildeling av utjevningsmandater. Mandatberegningen viser derimot at de fire sikrer seg alle de 19 utjevningsmandatene.

Det er mange måneder siden andre partier kunne måle seg med Høyres lojalitet på målingene. I april svarer 86 prosent av de spurte Høyre-velgerne fra 2009 at de vil stemme på partiet, mens hver tienbde Høyre-velger har satt seg på gjerdet. Det er altså få som forsvinner til andre partier.

Arbeiderpartiet har en lojalitet på 62 prosent, mens det er omlag like mange som forsvinner til andre partier som til gjerdet. Rundt 115.000 tidligere AP-velgere har rømt til Høyre, men Arbeiderpartiet kaprer i april nye velgere fra hjemmsittergruppen, slik at de vokser.

Fremskrittspartiet opplevde et hopp opp i mars, blant annet som følge av at de mobiliserte egne velgere. Nå faller lojaliteten noe til 61 prosent, dermed øker lekkasjen til Høyre og gjerdet.

65 prosent av KrF-velgerne fra 2009 er lojale mot partiet, som mister like mange til Høyre og gjerdet, mens 61 prosent av Senterparti-velgerne holder fast på partiet. Senterpartiet mister nesten hver fjerde tidligere velger til gjerdet, men også mange til Høyre.

SV og Venstre har klart mindre trofaste velgere enn de andre med rundt 45 prosent lojalitet. Begge de to mister hver fjerde 2009-velger til gjerdet. SV mister flest til Arbeiderpartiet, men også mange til Høyre, mens Ventsre denne gang mister både til Høyre og Frp.

Dersom det var valg i dag viser TV 2s mandatberegninger at disse ville kommet inn på Stortinget:

INNE PÅ TINGET: TV2s beregninger viser at disse ville kommet inn på Stortinget, på grunnlag av TNS Gallups aprilmåling. (Trykk på bildet for større versjon).

INNE PÅ TINGET: TV2s beregninger viser at disse ville kommet inn på Stortinget, på grunnlag av TNS Gallups aprilmåling. (Trykk på bildet for større versjon).

 

INNE PÅ TINGET: TV2s beregninger viser at disse ville kommet inn på Stortinget, på grunnlag av TNS Gallups aprilmåling. (Trykk på bildet for større versjon).