Gubbepartiet Senterpartiet

LOEN (tv2.no): Senterpartiet mister flest velgere til Høyre og Fremskrittspartiet.

1286

Da Senterpartiet åpnet sitt landsmøte, viste gjennomsnittet av meningsmålingene en oppslutning på 4,8 prosent.

En analyse av alle intervjuene TNS Gallup har gjort for TV 2 det siste året, viser at 64 prosent av velgerne som stemte på partiet ved stortingsvalget i 2009 ville gjort det samme i dag, mens hver tredje velger har snudd ryggen til Senterpartiet. En god del av dem sitter på gjerdet, som gjør at partiet har potensiale til å vinne tilbake noen velgere.

Senterpartiet har klart større oppslutning blant velgere over 60 år enn de har blant velgere som er yngre. Den sterkeste velgergruppen til partiet er menn over 60. Tallene viser at det er de eldste velgerne som er mest trofaste. Store velgergrupper i alderen 30-59 har forlatt Senterpartiet til fordel for andre partier.

Ikke uventet har partiet klart høyest oppslutning blant selvstendig næringsdrivende (inkl. gårdbrukere) og klart lavest oppslutning blant ansatte i privat sektor.

Tallene fra TNS Gallup viser at Senterpartiet har mistet to og en halv ganger så mange velgere til andre partier som de har vunnet tilbake fra konkurrentene.

Velgerne som har snudd ryggen til Liv Signe Navarsete & co for å finne seg et nytt parti har i stor grad valgt borgerlige partier. Over halvparten av dem har forsvunnet til Høyre og Fremskrittspartiet.

Samtidig viser tallene at over halvparten av de nye velgerne til Senterpartiet som stemte på et annet parti 2009 kommer fra de to rødgrønne samarbeidspartnerne.

Intervjuene TNS Gallup har gjort det siste året gir et ganske treffsikkert bilde av fordelingen til partienes oppslutning i de fleste fylkene, om vi sammenligner med lokale målinger.

Tallene viser at partiet har vunnet relativt flest nye velgere i Møre og Romsdal og de tre nordnorske fylkene, mens de har tapt relativt flest i Hordaland, Sør-Trøndelag og Hedmark.

Partiprofilen viser at partileder Liv Signe Navarsete ville kommet inn på Stortinget med et nødskrik fra Sogn og Fjordane. Senterpartiet ville også kapret distriktsmandat i Møre og Romsdal, Rogaland og Nordland.

Under landsmøtet har TV 2 også presentert en måling som viser at fire av ti velgere som sier de vil stemme Senterpartiet mener partiet bør velge en annen leder, mens et knapt flertall av de spurte Sp-velgerne mener de bør stille til valg med Liv Signe Navarsete som leder.

Fem måneder før stortingsvalget ligger Senterpartiet like over sperregrensen med 4,8 prosent. Tror du de vil klare sperregrensen?