Grønt gjennombrudd?

For første gang er Miljøpartiet De Grønne inne på TV 2s beregninger av en nasjonal meningsmåling.

 

GRØNNE: Ved kommunevalget var Sondre Båtstrand (t.v), Hilde Opoku, Jan Bojer Vindheim, Harald Nissen og Hanna Marcussen lokale toppkandidater for De Grønne. (Foto: Kjetil Løset/TV 2).

Målingen Respons Analyse har laget for Aftenposten, BT, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad i mars viser rekordoppslutning for miljøpartiet med 2,3 prosent.

TV 2s  modell for beregninger av mandater viser at De Grønne med en slik nasjonal oppslutning ligger an til å kapre det femtende av de atten distriktsmandatene i hovedstaden, hvor den profilerte miljøaktivisten Rasmus Hansson topper partiets liste foran stortingsvalget.

Det er første gang jeg har registrert at De Grønne kaprer mandat på en nasjonal meningsmåling. Mandatet er langt fra sikkert, det er bare 1830 stemmers margin til Fremskrittspartiet, som er nærmest til å kapre sitt andre distriktsmandat i Oslo.

Ved kommunevalget i 2011 stilte De Grønne til valg i 54 kommuner, og kom inn i 15 av dem, i tillegg til fylkestinget i Hordaland og fire bydelsutvalg i Oslo. I Trondheim har partiet vært representert siden 1991 og ved forrige kommunevalg kom partiet inn både i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø.

Gjennomsnittet av stortingsmålingene for De Grønne viser 1,1 prosent, dermed er det et stykke opp til mandat. Tror du på et gjennombrudd for De Grønne i 2013?

Les også De Grønnes historie