Partiene setter menn på topp

Seks av ti listetopper for stortingspartiene er menn, mens kvinnene er i flertall på andreplass.

MENN PÅ TOPP: Seks av ti listetopper for stortingspartiene er menn,, her representert ved Per Sandberg (Sør-Trøndelag Frp), Knut Arild Hareide (Hordaland KrF), Audun Lysbakken (Hordaland SV) og Jens Stoltenberg (Oslo Ap). (Montasje: NTB scanpix).

 

Det er 8. mars og kvinnedag også på denne bloggen, hvor jeg har kikket på hvem som topper listene til de sju partiene som i dag er representert på Stortinget.

En gjennomgang gjort for denne bloggen viser at 60 prosent av toppkandidatene på de vedtatte listene til stortingspartiene er menn, mens 40 prosent er kvinner. På andreplass er imidlertid kvinnene i flertall med 52 prosent, mot 48 prosent menn.

Fremskrittspartiet og Venstre kommer dårligst ut på den uformelle “likestillingstesten” med 14 menn og 5 kvinner på topp av stortingslistene. I KrF er det 11 menn og 8 kvinner på topp, det samme er situasjonen i SV, som også har klart flertall av menn på toppen av sine lister foran stortingsvalget.

I Arbeiderpartiet er det nesten “likestilling” med 10 menn og 9 kvinner på topp, mens det eneste stortingspartiet som mønstrer et flertall av kvinner på førsteplass er Senterpartiet, som stiller med 11 kvinner og 8 menn på topp.

Etter stortingsvalget i 2009 var 40 prosent av representantene som ble valgt inn kvinner. Venstre som fikk to representanter hadde høyest kvinneandel med 100 prosent. Senterpartiet fikk inn 7 kvinner og 4 menn og dermed den nest høyeste kvinneandelen med 63,6 prosent. I Arbeiderpartiet var nøyaktig halvparten av de 64 innvalgte kvinner, mens kvinneandelen i Høyre var 30 prosent.

I SV var bare 27,3 prosent eller tre av 11 innvalgte kvinner, mens det var 10 av 41, eller 24,4 prosent i Frp. De to fløypartiene fikk dermed de minst likestilte stortingsgruppene etter forrige stortingsvalg.

Hvor viktig mener du det er at menn og kvinner er like godt representert i politikken?