Historisk i Østfold

Ikke siden 1918 har Høyre vært større enn Arbeiderpartiet i Østfold.

BLÅ BØLGE: Høyres førstekandidat Ingjerd Schou og partileder Erna Solberg slår Arbeiderpartiet på fersk måling i det tradisjonelt røde industrifylket Østfold. (Foto: NTB Scanpix).

Under den forrige høyrebølgen i 1981 klatret Høyre til 28,46 prosent i Østfold. Men Arbeiderpartiet holdt likevel stillingen som klart største parti med 45,27 prosent av velgerne i det tradisjonelle industrifylket.

En måling Sentio har laget for Fredrikstad Blad drøye sju måneder før høstens stortingsvalg tyder på et politisk jordskjelv i fylket.

Arbeiderpartiet går tilbake til 31,3 prosent (- 8,0), som ville vært partiets dårligste valg i Østfold på over 100 år.Valgstatistikken viser at vi må helt tilbake til 1912 for å finne et dårligere valgresultat for Arbeiderpartiet, som den gang samlet 25,91 prosent av velgerne, og ble nest størst i Østfold. (Høyre fikk den gang 48,94 og Venstre 24,56 prosent av stemmene).

Se bilder fra Høyres historie

Målingen fra Sentio gir Høyre 32,7 prosents oppslutning. Ved valget i 2009 fikk Høyre 14,8 prosent, og oppslutningen i fylket er dermed mer enn doblet. Et slikt resultat i Østfold indikerer noe i nærheten av 40 prosent på landsbasis.

Høyre går fra et til tre mandater, det samme som Arbeiderpartiet. Frp som på målingen får 16,6 prosent (- 9,5) får to mandater, men har det siste og svært usikre distriktsmandatet i fylket.

KrF er størst av de små med 5,3 (- 0,5), Senterpartiet 4,6 (- 0,3), Venstre 4,2 (+ 1,7), SV 3,2 (- 1,2), Pensjonistpartiet 0,8 (- 0,1) og Rødt 1,3 (+ 0,6). Målingen er tatt opp 21. – 24. januar og trolig vektet mot stortingsvalget i 2009.

Et slikt valgresultat sender følgende Østfold-representanter til Stortinget: Ingjerd Schou (H), Bengt Morten Wenstøb (H), Erik Milde (H), Svein Roald Hansen (Ap), Irene Johansen (Ap), Stein Erik Lauvås (Ap),  Ulf Leirstein (Frp) og Erlend Wiborg (Frp) – som har sistemandatet. Hvem som kniper utjevningsmandatet er umulig å si basert på en fylkesmåling.

En høyrebølge så sterk som Sentio-målingen i Fredrikstad Blad tyder på vil være historisk. Den bekrefter de mange andre sterke målingene for partiet. Ferske målinger viser 44,2 prosent i Bergen 0g 40,5 prosent i Tromsø.  Høyre satte nylig rekord på en nasjonal måling med 40,1 prosent av de spurte. Slike valgresultater må partiet tilbake til 1909 for å finne.

Følg utviklingen i partibarometeret