SV under streken

SV har falt under sperregrensen på gjennomsnittet av meningsmålingene.

LANGT UNNA: SVs nestledere Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell er i likhet med SV leder Audun Lysbakken ute av Stortinget på snittet av meningsmålingene. SV ligger an til bare et mandat fra Oslo. (Foto: NTB Scanpix).

Mens SV-ledelsen før jul snakket om en stigende trend på målingene, har pilene i januar pekt nedover igjen for partiet. Når Dagbladets Ipsos MMI-tall som i desember var høyere enn de andre byråene også viser 3,9 i januar, er det nok til å sende SV under sperregrensen på gjennomsnittet. (Vårt Land har ennå ikke presentert  januartall).

Første gang den løpende gjennomsnittsberegningene i partibarometeret på tv2.no sendte SV under sperregrensen var i 2012. Som kurven viser vippet snittet rundt sperregrensen de siste månedene, og det er stor forskjell fra inngangen på valgkampen 2009 da SV lå på 7,6 prosent på snittmålingen.

UNDER STREKEN: Gjennomsnittet for SV siden valget i 2009. (Skjermdump fra partibarometeret på politisk.no).

Nå starter altså SV valgåret 2013 med et gjennomsnitt som ligger under sperregrensen. I bloggposten “Om det går som det pleier” viste jeg før jul hvordan partienes utvikling har vært i de fem siste stortingsvalgårene. Tallene er ikke oppmuntrende lesning for SV-leder Audun Lysbakken, som ikke ville kommet inn på Stortinget om det var valg nå.

På grunnlag av TNS Gallups januarmåling for TV 2, skrev jeg følgende analyse av hvor alvorlig situasjonen er for SV.

“Bakgrunnstallene fra januarmålingen viser at bare 51 prosent av de spurte som stemte SV i 2009 ville ha gjort det samme i dag. SV mister velgere til alle de andre partiene, mens de knapt henter nye velgere. Normalt gjør SV det bedre blant kvinner enn menn, men dersom vi bare ser på kvinnene som er intervjuet i januar, havner SV under sperregrensen. Det er første gang jeg kan huske å ha sett SV med så lavt oppslutning blant kvinner. Også de unge velgerne svikter, og ville heller ikke hjulpet SV over sperregrensen”.

Ipsos MMI opererer i sine målinger med noe de kaller velgerpotensiale.  Selv om noen i Sv sikkert ser lyst på at de har et såkalt potensiale på åtte prosent, skriver dagbladet at det i desembermålingen vart på 13 prosent. Partiet har altså falt markant både  i oppslutning og potensiale siden før jul på dette byråets målinger.

Hvor kraftig velgerflukten har vært fra SV siden Kristin Halvorsen ville ta partiet inn i regjering lar seg illustrere ved denne kurven:

FALLER: Oppslutningen til SV siden 2005. (Skjermdump fra partibarometeret på politisk.no).

I mars 2011 da Audun Lysbakken måtte gå ut av regjeringen og ble valgt til leder for et kriserammet parti, ba han om tid til å gjenoppbygge partiet. Nå er det snart bare sju måneder igjen til Stortingsvalget. Vil Lysbakken løfte SV over sperregrensen?

 Følg meningsmålingene i partibarometeret